Linkuri accesibilitate

Tiraspolul spune că a găsit o dronă | Ion Ceban examinează declaraţiile de avere ale deputaţilor PAS


Ion Ceban, 19 aprilie 2022
Ion Ceban, 19 aprilie 2022

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 

Ştirile presei moldovene

  • Socialiştii, din nou la Curtea Constituţională: solicită repetat Înaltei Curţi suspendarea Legii ce interzice simbolurile agrsiunii ruse asupra Ucrainei – „V”, „Z” şi panglica negru-oranj, citim în Ziarul de Gardă. În acelaşi timp, başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a semnat „Legea cu privire la utilizarea simbolurilor Victoriei pe teritoriul Găgăuziei” care e în contradicţie cu hotărârea anterioară a Parlamentului R. Moldova prin care aceste simboluri sunt interzise. În acest context, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, declară că decizia Adunării Populare a Găgăuziei „conține toate aparențele unui act ilegal” și actul urmează a fi supus controlului de legalitate prin intermediul oficiului teritorial al Cancelariei de Stat.
  • Procurorii anticorupţie şi ofiţerii SIS, CNA şi MAI au efectuat ieri percheziţii la domicliul afaceristului Alexandru Vâlcu în dosarul “blanchetelor pentru paşapoarte”, scrie Jurnal.md. Aflăm că Alexandru Vâlcu este cunoscut pentru “afaceri în Duty Free și comerţ cu produse din tutun, dar și pentru legăturile controversate cu fostul președinte Igor Dodon și KGB-ul rusesc. Afaceristul Vâlcu este fondator sau cofondator a zece firme înregistrate în Republica Moldova”.
  • Tiraspolul anunță găsirea unei drone, în noaptea de 2 spre 3 mai, cu ajutorul căreia ar fi fost pus la cale un nou „atentat terorist”, vizând antenele de lângă satul Maiak, raionul Grigoriopol, citim în Newsmaker.md. Incidentul s-a produs în jurului orei 02:00 şi nu este clar cine s-ar afla în spatele acestei acțiuni. Potrivit presei din regiunea transnistreană, o dronă cargo cu 2 kilograme de plastidă și un cocktail Molotov de 5 litri a fost neutralizată. Dispozitivul exploziv trebuia activat de la distanță, folosindu-se un semnal radio. Conform sursei citate, au fost tentative de a arunca în aer clădirea în care se află sistemul de răcire pentru transformatoare, ceea ce ar fi însemnat dezactivarea completă a Centrului de radio și televiziune.
  • Şefa statului Maia Sandu a adresat un mesaj cetăţenilor în care a spus că pe 9 mai, ziua în care sunt comemoraţi cei căzuţi în al Doilea Război Mondial, Republica Moldva va marca pacea, scrie Agora.md. “Pacea începe în familie şi în comunitate. Putem s-o păstrăm dacă nu cădem pradă dezbinării. Suntem diferiţi, dar avem de trait alături, de construit un viitor împreună, în ţara noastră. În pace, Moldova are viitor”, a spus Maia Sandu pe profilul său de telegram.
  • O notă informativă adresată Consiliului de Administrare al ANRE scoate la iveală faptul că nici o companie, din cele participante la licitaţia organizată de Energocom, nu a fost gata să asigure 100% din necesarul de curent, citim în Mold-street.com. Documentul publicat de fostul deputat PPDA, Alexandr Slusari, veridicitatea căruia a fost confirmată de ministrul infrastrucuturii Andrei Spînu la TV8, denotă că preţul initial oscila între 99,5 şi 125 de dolari pentru un MW. Apoi, în urma ofertelor, acesta a scăzut până la 96,5 - 107 dolari pentru un MW. Cel mai mic preţ, de 96.5 dolari, a fosr oferit de Augusta LLC deţinută de firma cipriotă Malaceli Limited, doar că aceasta putea să asigure nu mai mult de 25-30% din sarcina scoasă la licitaţie. Nici măcar Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, controlată de RAO EES, nu a propus 100% din sarcină, ci numai 70%, la un tarif de 96,9 dolari.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi semnarea de către başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a legii cu privire “la utilizarea simbolurilor Victoriei” în autonomie.
  • Cea mai vizualizată postare e un video de la Nastoiaşcee Vremea / Europa Liberă, al cărui protagonist e deputatul Oazu Nantoi. Acesta consideră că „unica garanţie pentru securitatea Republicii Moldova este victoria Ucrainei împotriva regimului putinist pe câmpul de luptă”.
  • O altă postare cu impact pe Facebook ne spune că primarul Chişinăului Ion Ceban examinează declaraţiile de avere ale deputaţilor PAS şi se gândeşte să scrie demersuri la Procuratură şi ANI.
  • Pe Instagram postarea cea mai populară e a site-ului TV8 şi ne descrie o tulburătoare poveste de dragoste în miezul războiului: „Emoții de nedescris într-un spital din Lvov. Oxana și Victor au decis să se căsătorească chiar dacă războiul le-a dat lumea peste cap, iar mireasa a rămas fără picioare din cauza unei mine rusești. Cei doi se întorceau acasă, în regiunea Lugansk, pe 27 martie, când pe drum Oxana a călcat pe o mină lăsată în urmă de soldații ruși. Oxana a reușit să se întoarcă pentru a-l avertiza pe Victor, apoi mina a explodat. Bărbatul nu a fost rănit, însă Oxana și-a pierdut ambele picioare și aproape toate degetele de la mâna stângă. Femeia a primit primul ajutor la spitalul din oraș, unde a suferit patru operații. În urmă cu o săptămână, ea a ajuns la spitalul din Lvov cu trenul de evacuare, acolo așteaptă protezele, pentru a putea merge din nou. În Lvov, Victor și Oxana au decis să își oficializeze relația. Au cumpărat verighete și au găsit o rochie albă pentru mireasă. Tortul a fost pregătit de voluntari. După ceremonie, nunta a fost sărbătorită în secția Centrului de Chirurgie”.
  • O altă postare de pe Instagram consemnează proaspăta victorie a halterofilei moldovene Teodora-Luminița Hîncu, care a cucerit trei medalii de bronz la Mondialul de tineret din Grecia, ridicând la smuls 67 kg, iar la aruncat 82 kg. Potrivit Comitetului Național Olimpic și Sportiv, Teodora a concurat în categoria de greutate 45 kg. La Mondialul de tineret vor mai concura moldovenii Tudor Bratu și Artiom Grițenco.
XS
SM
MD
LG