Linkuri accesibilitate

„Moldova nu ar trebui să vadă o amenințare din partea Rusiei”| 1460 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze în august


Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, aprilie, 2020
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, aprilie, 2020

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene

  • „Republica Moldova nu ar trebui să vadă o amenințare din partea Federației Ruse, cel mai bine ar fi să caute relații bune reciproc avantajoase”, este declarația secretarului de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, citată de newsmaker.md. El a mai spus că înarmarea Republicii Moldova – obiectiv anunțat de președinta Maia Sandu – nu prezintă niciun risc pentru Moscova, adăugând că „Moldova nu s-a transformat – deși au existat, probabil, dornici – într-un centru „anti-Rusia”, așa cum au încercat să facă în Ucraina”. Reporterii portalului amintesc că pe 30 iunie, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o măsură de asistență în cadrul Instrumentului European pentru Pace (IEP) în valoare de 40 de milioane de euro în beneficiul Forțelor Armate ale Republicii Moldova.
  • Radio Chișinău anunță pedepse mai severe pentru anunțurile false cu bombe. Jurnaliștii scriu că din cauza a zeci de alarme false cu bombă făcute de la începutul anului, la telefon sau prin e-mail, care au panicat populația și au blocat activitățile unor instituții și agenți comerciali, Ministerul Afacerilor Interne a înaintat o inițiativă de modificare a Codului penal cu privire la infracțiunea de „comunicare mincinoasă cu bună știință despre actul de terorism”. Dacă până acum, anunțul cu bombă era pedepsit cu închisoare de până la 2 ani, propunerea ministerului prevede ca pedeapsa să fie cuprinsă între 2 și 5 ani de închisoare, iar plafonul amenzilor să crească începând cu 50 de mii de lei, până la un maxim de 150 de mii de lei.
  • Agora.md scrie că în luna august, Republica Moldova urmează să importe gaze naturale la prețul de circa 1.460 de dolari SUA pentru mia de metri cubi sau cu circa 500 de dolari mai mult decât în luna iulie. Despre asta a anunțat Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al S.A. „Moldovagaz”. Furnizorul solicită creșterea prețului la gaz cu 63% pentru consumatorii casnici. Reporterii menționează însă că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a pregătit un proiect de hotărâre în care admite parțial cererea Moldovagaz cu privire la majorarea tarifului pentru gazele naturale.
  • Pestă porcină africană, depistată în raionul Cahul: Este al nouălea focar din anul 2022, titrează Replica media. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți. Totodată, le cere proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora cereale proaspăt recoltate, resturi culinare și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate.

Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Președinta R.Moldova, Maia Sandu, anunță că un contract cu Gazprom privind livrarea gazelor naturale la un preț mai mic a fost imposibil. Este o postare a portalului Deschide.md care a trezit cel mai mare interes pe Facebook-ul moldovean, în ultimele 24 de ore, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle. Maia Sandu mai este citată cu următoarea declarație: „Noi am obținut un contract pe care puteam să-l obținem. Eu nu am să mă apuc să vând o bucată de țară doar pentru a avea jumătate de an gaze mai ieftine”.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG