Linkuri accesibilitate

Prima ședință a Consiliului Municipal Chișinău va avea loc pe 7 decembrie | Actorul Stanley Tucci a fost în R. Moldova


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Comisia Electorală Centrală a hotărât, în cadrul ședinței de duminică, convocarea în prima ședință a aleșilor locali din Consiliul municipal Chișinău pe 7 decembrie 2023, începând cu ora 12:00, scrie radiochisinau.md. Alte hotărâri aprobate în ședința Comisiei, se referă la atribuirea mandatelor de consilier în mai multe consilii locale din țară. Acestea vizează ridicarea, în baza cererilor de demisie, a mandatelor de aleși locali și atribuirea mandatelor candidaților supleanți.
  • Judocanul Denis Vieru a cucerit medalia de bronz la Grand Slam-ul de la Tokyo în categoria de greutate 66 kg, relatează Comitetul Național Olimpic și Sportiv. Denis Vieru a dispus de francezul Romaric Bouda, portughezul Miguel Gago, spaniolul David Garcia Torne și francezul Daiki Bouba, fiind învins de japonezul Hifumi Abe.
  • La 1 ianuarie 2023, conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, numărul persoanelor recunoscute cu dizabilităţi din R. Moldova a reprezentat 162,3 de mii persoane. Aceștia constituie aproximativ 6,5% din populaţia totală a ţării cu reședință obișnuită, scrie zdg.md. Majoritatea persoanelor recunoscute cu dizabilități aveau în 2022 vârsta de 30-45 de ani, mai exact circa 61,5 mii de persoane, ceea ce reprezintă aproape 38%. Aproximativ 52,6 mii persoane, adică 32,4%, aveau vârsta cuprinsă între 55-64 de ani. Circa 27,6 de mii persoane, ceea ce constituie 17 la sută, aveau mai mult de 65 de ani, iar 11, 4 de mii persoane du dizabilități, adică 7% – 16-29 ani. Dacă ar fi să vorbim despre copiii cu dizabilități, adică cei ce au vârsta cuprinsă între 0-15 ani, atunci numărul lor este de 9,2 de mii persoane, ceea ce reprezintă 5,7%.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook este popular o știre tv8.md despre un scandal într-un troleibuz de pe ruta nr. 8 din Capitală. O femeie s-a luat la ceartă cu taxatoarea, după ce aceasta a refuzat să îi răspundă în limba română.
  • Pe Instagram s-a bucurat de atenția internauților postarea agora.md despre faptul că actorul american Stanly Tucci a vizitat R. Moldova. Acesta s-a întâlnit cu refugiații ucraineni din R. Moldova care l-au învățat să gătească borș. Într-un video publicat pe Instagram, actorul a încercat să gătească singur acest fel de mâncare, dar ulterior a menționat că „a făcut ceva greșit”.
XS
SM
MD
LG