Prima vizită a noului premier Ion Chicu l-a dus la Moscova unde avea o agendă încărcată, de la gaze naturale pentru iarnă la firmele moldovenești care pot exporta în Rusia. Ce se știe concret despre agenda vizitei și ce semnificații mai largi poate avea ea?
În cursul serii, premierul va ține o conferință de presă, la întoarcerea de la Moscova, despre rezultatele vizitei dar o declaraţie de-a sa de acolo, citată într-un comunicat al guvernului, a generat deja critici la Chişinău.
„Nu vom admite creşterea tarifelor pentru gazele naturale”, ar fi spus prim-ministrul în timpul întâlnirii de miercuri cu şeful Gazprom.
Asta în condiţiile în care singura autoritate responsabilă pentru fixarea tarifelor în R. Moldova e agenţia de reglementări în energetică, o instituţie ce trebuie să fie independentă de politic, iar şeful statului, Igor Dodon, a făcut până acum mai multe promisiuni din care s-a înţeles că are de gând să profite de relaţia bună cu estul nu pentru a menţine, ci pentru a micşora tarifele la gazele naturale primite din Rusia.
Mai mulţi observatori, printre ei un fost ministru de finanţe, Veaceslav Negruţă, i-au şi reproşat premierului aceste neconcordanţe.
Critici mai dure şi-a atras însă Ion Chicu, inclusiv de la anumiţi actori politici extraparlamentari cum e bunăoară partidul liberal, pentru decizia sa de a alege Moscova pentru prima călătorie în străinătate.
„Prima vizita a unui prim-ministru este de regula una simbolica si ea arată directia spre care tinde să meargă un stat”, şi-au explicat liberalii iritarea într-un comunicat în care mai spun că primul contact extern al premierului unui stat asociat la UE ar fi trebuit să fie cu Bruxellesul.
Analistul politic Anatol Ţăranu, care găseşte justificate astfel de critici, atrage atenţia că nu s-a concretizat încă adevăratul prejudiciu adus raporturilor R.Moldova cu partenerii occidentali de schimbarea subită de guvern de la Chișinău: „Încă o confirmare a faptului care este orientarea acestui guvern. Acum Chicu la Moscova va încerca cumva să compenseze posibilele pierderi pe care o să le aibă Republica Moldova în relaţia cu Occidentul, după înlăturarea de la guvernare a Maiei Sandu şi a forţelor politice pe care ea le reprezenta şi sub care Occidentul finanţa Republica Moldova. Să vedem ce va face Rusia, dar este absolut evident că, dacă deficitul bugetar va persista, toate proiectele sociale despre care vorbesc Igor Dodon şi întreaga partidă prorusească vor fi compromise, iar cu asta se va compromite şi această guvernare.”
Însuşi Chicu a supus-o, cu câteva zile în urmă, criticilor pe predecesoarea sa, fosta prim-ministră Maia Sandu, pentru că nu vizitat nici o dată Federaţia Rusă:
„Din motive nu prea înţelese pentru mine”, a afirmat Chicu acum câteva zile şi a continuat:
„Relaţiile economice cu Federaţia Rusă sunt foarte importante şi s-au acumulat un număr întreg de probleme critice: aici e şi problema transportatorilor - exportul de produse agroalimentare este literalmente blocat, pentru că nu putem transporta - aici vorbim şi de aprovizionarea cu gaze.”
Guvernul Maia Sandu a căzut săptămâna trecută urmare a unui vot în parlament al socialiştilor controlaţi de Igor Dodon, alături de democraţi, înainte ca aceasta să fi ajuns în vreo vizită la Moscova. Fostul şef al diplomaţiei din guvernul Sandu, Nicu Popescu, a sugerat de câteva ori că ea ar merge în Federaţia Rusă dacă Moscova s-ar hotărâ de exemplu să renunţe la embargourile impuse Chişinăului atunci când Moldova s-a asociat cu UE sau să ofere un preţ mai bun pentru gazele importate.