Linkuri accesibilitate

Prima zăpadă şi transportul în comun


După o toamnă şi un început de iarnă relativ blânde, a venit ziua de 21 decembrie, cu prima zăpadă şi cu un ger mai accentuat. Nu a fost o zăpadă apocaliptică şi nici gerul nu a fost ca-n Iakutia, dar circulaţia transportului pe străzile Chişinăului s-a complicat foarte mult dintr-odată.

Să mergi 40 de minute cu troleibuzul 2, de la Casa Presei la strada Armenească, mi se pare cam mult. Iar o cunoscută scrie pe FB despre o călătorie cu troleibuzul de 2 ore şi 20 de minute, o călătorie din sectorul Râşcani în sectorul Botanica. Numai simplul fapt că stai 2 ore, în pandemie, într-un troleibuz în care poartă mască numai cine tare vrea, mi se pare greu de suportat.

Dar parcă numai transportul în comun a avut probleme pe 21 decembrie. Şi cei cu maşinile, de multe ori, nu mai ştiau cum să ajungă acasă, căci pe unele străzi nu se mai putea merge fără riscuri. În mod normal, nişte flăcăi energici, angajaţi de Primărie, ar fi trebuit să împrăştie nisip pe străzi. Da de unde? Nu era nici nisip, nici flăcăii energici nu şi-au făcut apariţia. Or trebuia să fim pregătiţi la mijlocul lui decembrie, zic eu.

Primăria condusă de Ion Ceban reuşeşte să facă multe lucruri bune. Ba repară o stradă, ba un pasaj subteran, ba amenajează un părculeţ. Sunt bilele albe care vor conta la viitoarele alegeri locale. Dar pe 21 decembrie, Primăria şi-a adjudecat o bilă neagră masivă. Aş vrea să cred că e vorba de o disfuncţionalitate temporară, care nu va mai exista la următoarea ninsoare.

XS
SM
MD
LG