Linkuri accesibilitate

Primarul Kievului: Căldura în capitala ucraineană a fost restabilită în totalitate


Oameni într-o stație de metrou, în timpul unui baraj de rachete rusești la Kiev, pe 16 decembrie.
Oameni într-o stație de metrou, în timpul unui baraj de rachete rusești la Kiev, pe 16 decembrie.

Primarul Kievului spune că sistemul municipal de încălzire a fost complet restabilit în capitala ucraineană, după ce acesta fusese distrus de ultimul baraj de rachete rusești.

Vitali Kliciko a făcut acest anunț într-o postare publicată pe Telegram pe 18 decembrie, la două zile după ce Rusia a lansat aproape 100 de rachete care au vizat infrastructura de electricitate și apă din Ucraina la nivel național.

A fost unul dintre cele mai grele bombardamente de la începutul invaziei din 24 februarie.

„Orașul își restabilește toate serviciile după ultimul bombardament”, a afirmat Kliciko. „În special, sistemul de alimentare cu energie termică al capitalei a fost complet restabilit. Toate sursele de furnizare a căldurii funcționează normal”.

La fel ca în majoritatea orașelor ucrainene, dar și în cele rusești, Kievul are mai multe centrale termice care furnizează căldură și apă caldă pentru sute de mii de case și apartamente. Puține locuințe au propriile boilere sau centrale termice; mulți oameni au investit în încălzitoare portabile sau generatoare, deoarece Rusia încearcă să scoată din funcțiune serviciile municipale.

Temperaturile din Kiev, unde locuiesc 2,8 milioane de oameni, și din multe locuri din Ucraina erau pe 18 decembrie sub zero grade și în scădere.

Transportul armamentului străin, zădărnicit

Operatorul de rețea Ukrenerho a avertizat că pagubele extinse din nordul, sudul și centrul țării înseamnă că reparațiile ar putea dura ceva timp.

„Vom acorda prioritate infrastructurii critice: spitale, instalații de alimentare cu apă și de furnizare a căldurii, stații de tratare a apelor uzate”, a declarat compania de stat într-un comunicat la sfârșitul zilei de 16 decembrie.

Ministerul rus al Apărării a declarat că atacurile din 16 decembrie au lovit părți ale complexului militar-industrial ucrainean și instalații administrative energetice și militare.

„Ca urmare a atacului, transportul de arme și muniții de producție străină a fost zădărnicit”, a declarat ministerul la 17 decembrie. Ministerul a susținut că uzinele ucrainene care produc arme, echipamente militare și muniții au fost dezactivate de atacuri.

Pe lângă faptul că a căutat să facă rost de echipamente pentru a-și repara rețeaua electrică și sistemele de alimentare, Ucraina a căutat, de asemenea, sisteme de apărare aeriană mai sofisticate pentru a doborî rachetele și dronele lansate de Rusia în luptă.

Se pare că oficialii americani iau în considerare trimiterea de sisteme de rachete antiaeriene Patriot către Ucraina, oficialii ruși avertizând că o asemenea acțiune ar constitui o nouă escaladare.

Între timp, în regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, o persoană a fost ucisă și patru rănite de bombardamentele care au avut loc în dimineața zilei de 18 decembrie, a anunțat guvernatorul regional într-un comunicat.

Belgorod este una dintre regiunile rusești în care, de la începutul invaziei, pe 24 februarie, au fost atacate obiective precum depozite de combustibil și muniții.

Ucraina și-a asumat rareori responsabilitatea pentru aceste atacuri, deși majoritatea experților presupun că acestea sunt opera fie a bombardamentelor transfrontaliere, fie a forțelor speciale ucrainene care operează clandestin.

Tot pe 18 decembrie, artileria rusă a bombardat centrul orașului Herson, marele oraș din care soldații ruși s-au retras luna trecută, într-unul dintre cele mai mari eșecuri ale Moscovei pe câmpul de luptă din Ucraina.

Putin va face „declarații importante”

Rusia nu a dat niciun semn că ar renunța la războiul împotriva Ucrainei, chiar dacă unii experți militari occidentali au speculat că ritmul luptelor ar putea scădea în condițiile unor temperaturi mai scăzute. Ucraina a promis, la rându-i, că va continua lupta.

Cea mai abundentă zăpadă din decembrie din ultimele aproape trei decenii a acoperit Moscova pe 18 decembrie. Unul dintre cele mai mari terenuri de antrenament militar al Rusiei este situat chiar în afara orașului. Ucraina a promis că va continua lupta, indiferent de vreme.

Târziu în seara zilei de 18 decembrie, Statul Major General al Ucrainei a anunțat că a distrus cel puțin două depozite de muniții și poziții ale sistemelor antiaeriene rusești în timpul luptelor din Donbas, în estul țării.

Rusia a aruncat în luptă în Donbasmii de soldați recent mobilizați. Acolo confruntările au fost brutale și pierderile de ambele părți, mari. Forțele rusești încearcă de săptămâni întregi să cucerească orașul Bahmut, centru-cheie în Donbas din punct de vedere logistic.

Consilierul prezidențial ucrainean Oleksi Arestovici a declarat că o unitate rusă de 400 până la 800 de oameni a căzut într-o ambuscadă în apropiere de Bahmut.

Între timp, Ministerul rus al Apărării a declarat pe 18 decembrie că ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a inspectat trupele implicate în invazie. Ministerul nu a precizat unde și când a avut loc călătoria lui Șoigu și dacă acesta a vizitat Donbasul.

Șoigu ar fi efectuat „o călătorie de lucru în Districtul Militar Sudic și a inspectat trupele din zonele în care se desfășoară operațiunea militară specială”, se spune într-o declarație a ministerului publicată pe Telegram, folosind sintagma prin care Moscova descrie invazia. Cu această ocazie, Șoigu a vorbit cu soldații „de pe linia frontului” și a ascultat rapoartele oficialilor militari de la un „post de comandă”.

Călătoria lui Șoigu are loc cu câteva zile înainte ca președintele rus Vladimir Putin să prezideze o reuniune anuală extinsă cu Ministerul Apărării. Data exactă a reuniunii nu a fost anunțată.

Pavel Sarubin, gazda programului săptămânal de televiziune Moscova.Kremlin.Putin, a declarat presei de stat la 18 decembrie că liderul rus va face „declarații importante” la reuniune.

Putin ar putea anunța o nouă mobilizare a economiei rusești pentru a servi nevoilor armatei, a speculat presa. Forțele armate ale Rusiei au suferit din cauza lipsei de provizii și de arme.

La o ședință de guvern de săptămâna trecută, Putin a cerut ca planurile de înarmare să fie ajustate.

XS
SM
MD
LG