Linkuri accesibilitate

Primarul unui oraș bulgar, arestat pentru utilizarea frauduloasă a fondurilor UE


Valentin Dimitrov
Valentin Dimitrov

Primarul unui oraș bulgar a fost arestat în cadrul unei investigații privind o presupusă fraudă care implică fonduri UE destinate unui proiect de creștere a eficienței energetice a clădirilor rezidențiale multifamiliale, a anunțat Parchetul European.

Valentin Dimitrov, primarul orașului Gheneral Toșevo din nord-estul Bulgariei, a fost arestat pe 9 august la cererea Parchetului European. Ministerul de Interne a confirmat pentru RFE/RL arestarea.

Dimitrov este cercetat pentru fraudă care implică subvenții de la Uniunea Europeană pentru proiectul de eficiență energetică a locuințelor, a anunțat Parchetul European într-un comunicat de presă. Presupusele încălcări au avut loc în 2017-19.

Gheneral Toșevo a primit un grant de la UE pentru a finanța proiectul în valoare de 169.000 de euro, potrivit parchetului. Proiectul a fost atribuit unui antreprenor privat.

Potrivit probelor strânse, oficialii implicați în proiect, inclusiv primarul, au prezentat informații false despre execuția lucrării, care nu a fost finalizată la timp, a precizat parchetul.

Arestarea lui Dimitrov este prima din Bulgaria la cererea procurorului-șef european Laura Kövesi.

Kövesi a declarat în martie 2022, după o întâlnire cu premierul bulgar Kiril Petkov, că procurorii europeni au primit un număr-record de rapoarte de utilizare abuzivă a fondurilor UE în Bulgaria. Pe baza rapoartelor, procuratura a inițiat anchete în peste 120 de cazuri.

Dimitrov, ales pentru prima dată în 2015 și reales în 2019, este reprezentant al Partidului Socialist Bulgar, fost Partidul Comunist, partid pro-rus aflat în opoziție în parlamentul bulgar.

Pe 9 august au fost efectuate și percheziții, inclusiv în birourile funcționarilor bănuiți de complicitate la infracțiunile cercetate. Urmează să fie audiați alți martori și suspecți.

Parchetul European este un serviciu public independent al UE. Instituția este responsabilă cu investigarea și urmărirea penală a autorilor infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

XS
SM
MD
LG