Linkuri accesibilitate

Primele rezultate ale alegerilor americane de la mijloc de mandat


Pancarde electorale ala Pittsburgh, Pennsylvania, 8 noiembrie 2022.
Pancarde electorale ala Pittsburgh, Pennsylvania, 8 noiembrie 2022.

Statele Unite au aflat primele rezultate preliminare ale alegerilor intermediare. În Senat, democrații conduc cu 48 la 47, în timp ce în Camera Reprezentanților situația este în favoarea republicanilor: 197 la 172.

Primele proiecții arată că în Senatul SUA nu s-au produs schimbări majore în cazul celor 35 de locuri, dar republicanii sunt văzuți ca favoriți pentru a recâștiga controlul.

În schimb, Partidul Republican a câștigat deja cele mai multe locuri dintre cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților, dar nici pe departe nu poate fi vorba de acel „tsunami roșu” de care vorbeau republicanii înainte de alegeri. Pare a fi, mai degrabă, o victorie moderată.

Bătălia în cele două camere ale Congresului SUA este însă una extrem de strânsă, pentru care americanii din unele state de pe coasta de Vest încă mai votează, urmând ca rezultate preliminare din mai multe state să apară pe parcursul zilei.

La Senat, până acum sunt cunoscute rezultatele din 28 de state, dintre cele 35 de locuri pentru care americanii au putut vota marți.

48 la 47 în Senat, în favoarea democraților

Unul dintre cele mai importante state, dar și printre cele mai disputate, a fost câștigat de Partidul Democrat, fiind controlat până acum de republicani.

John Fetterman a câștigat alegerile de la Senat în Pennsylvania, în fața republicanului Mehmet Oz, iar democrații au acum un loc în plus.

Proiecțiile CNN arată că republicanii au ajuns din nou la egalitate (48 vs. 48). Rămâne de văzut dacă acest lucru se confirmă prin rezultatele oficiale.

Campanie aprinsă în Pennsylvania
Lupta dintre democratul John Fetterman și republicanul Mehmet Oz, un chirurg celebru, a fost una dintre cele mai mediatizate din aceste alegeri, cu răsturnări de situație într-o campanie care a implicat până și reclamații privind uciderea unor căței, relatează BBC.
În octombrie, un raport potrivit căruia republicanul ar fi efectuat experimente cu căței a generat discuții aprinse pe rețelele sociale.
Pe de altă parte, reticența democratului de a participa la interviuri televizate a dus la întrebări legate de sănătatea și aptitudinea sa de a ocupa funcția de senator, lucru care l-a afectat în sondaje.

„Am ținut linia”, a reacționat candidatul democrat la Senat din Pennsylvania, John Fetterman, după aflarea rezultatelor.
„Am ținut linia”, a reacționat candidatul democrat la Senat din Pennsylvania, John Fetterman, după aflarea rezultatelor.

Urmează ca rezultatele să apară în alte șapte state, două state extrem de importante fiind Georgia și Nevada, și acolo competiția fiind extrem de strânsă.

Cursa pentru Senat din Nevada rămâne prea strânsă pentru a fi declarată, democrata Catherine Cortez Masto aflându-se la mai puțin de o mie de voturi în urma republicanului Adam Laxalt.

Oficialii electorali din acest stat spun că rezultatul final ar putea dura câteva zile, ca urmare a miilor de buletine de vot prin corespondență care trebuie numărate manual.

Ce state pot decide majoritatea în Senat
Pentru a câștiga majoritatea, fiecare partid are nevoie să câștige cel puțin 51 de mandate, iar lupta pentru Senat se va reduce la patru dintre cele șapte state care încă nu au anunțat rezultatele:
Georgia - cursa dintre republicanul Herschel Walker și democratul Raphael Warnock este prea strânsă pentru a fi declarată.
Dacă democrații pierd acolo, ar trebui să câștige atât Nevada, cât și Arizona pentru a păstra controlul Senatului, potrivit comentatorilor politici.
Nevada este disputat de democrata în funcție Catherine Cortez Masto și republicanul Adam Laxalt.
În Arizona, cursa dintre democratul Mark Kelly și republicanul Blake Masters este, de asemenea, prea strânsă pentru a fi anunțată.
În cazul în care democrații pierd Nevada sau Arizona, ar trebui să câștige Wisconsin, unde democratul Mandela Barnes se confruntă cu republicanul Ron Johnson.

Până acum, Partidul Republican și-a păstrat scaunul de senator în Ohio, un stat extrem de disputat. De asemenea, republicanii au reușit să obțină victoria în curse neașteptat de strânse din Carolina de Nord și Iowa.

La Senat, republicanii au mai câștigat în Carolina de Sud, Florida, Alabama, Lousiana, dar și în Utah, Idaho, Dakota de Nord și de Sud.

Ron DeSantis a obținut și majoritatea clară a voturilor latino-americanilor din statul Florida.
Ron DeSantis a obținut și majoritatea clară a voturilor latino-americanilor din statul Florida.
Victorie în stil mare pentru republicani în Florida
O situație aparte este în Florida, unde republicanul Ron DeSantis a fost reales în funcție după o victorie detașată în fața contracandidatului său democrat, Charlie Crist.
Victoria, care a depășit estimările televiziunilor, a fost la o diferență de 20 de puncte procentuale (59% vs 39%) și este văzută ca un impuls important pentru o candidatură la nominalizarea pentru alegerile prezidențiale din 2024.

Între timp, democrații care au candidat la Senat au reușit să câștige în New Hampshire și Washington.

Partidul Democrat a mai câștigat în state precum Oregon, California, Colorado și Illinois.

Posibil tur 2 în Georgia
Oficiali electorali de rang înalt din Georgia - un stat-cheie pentru controlul Senatului - spun că va fi aproape sigur un al doilea tur de scrutin pentru locul din Senat, la începutul lunii decembrie.
Conform legislației acestui statul, dacă niciun candidat nu obține mai mult de 50% din voturi, se declanșează o rundă de alegeri între primii doi candidați.
Fosta vedetă a fotbalului american Herschel Walker, care a primit sprijinul lui Donald Trump, se luptă cu actualul președinte, Raphael Warnock, care predică la fosta biserică a lui Martin Luther King Jr. din Atlanta.

În Camera Reprezentanților sunt cunoscute rezultatele pentru peste 350 de locuri dintre cele 435 pentru care americanii au votat și încă mai votează. Proiecţiile televiziunilor americane arată că republicanii au asigurate până acum aproape 200 de mandate, în timp ce democraţii au peste 170.

The Washington Post comentează că „marele val roșu pe care unii de pe dreapta l-au prezis, și pe care sondajele republicanilor îl indicau din ce în ce mai mult, s-ar putea să nu se materializeze”.

Democrații, în schimb, au depășit sondajele și proiecțiile, remarcă și New York Times.

Republicanii vor trebui să-și găsească drumul spre o majoritate, loc cu loc. Prognozele sugerează că republicanii ar putea câștiga Camera, dar nu este o certitudine. Începând cu ora 5 dimineața, miercuri, au existat doar suficiente informații pentru ca aceștia să câștige 197 de locuri - cu 21 mai puțin de cele 218 necesare pentru o majoritate.

Ei nu sunt nici pe departe numiți câștigători în multe dintre aceste curse, iar în multe dintre aceste state, buletinele de vot întârziate prin corespondență au potențialul de a-i ajuta pe democrați. Va dura zile pentru a număra aceste buletine de vot.

Cele mai notabile rezultate sunt în Pennsylvania, unde candidatul democrat a învins fără probleme un adversar republican care a negat alegerile prezidențiale de acum doi ani.

De asemenea, democrații au câștigat o cursă extrem de dificilă în New York și au răsturnat locurile deținute de republicani în Massachusetts și Maryland.

Republicanii și-au păstrat fotoliile de guvernatori de profil înalt în Texas și Florida, iar în Georgia au reușit o victorie importantă împotriva unei democrate în ascensiune.

În total, Partidul Republican a răsturnat scaunul în șapte state, spre deosebire de cele trei ale Partidului Deomocrat.

În cazul guvernatorilor, republicanii conduc cu 24 de locuri, spre deosebire de cele 18 ale democraților, însă aceștia din urmă au reușit să câștige două locuri.

Prezența la vot, mai mică decât în 2018

Prezența la vot în timpul alegerilor de la mijlocul mandatului din 2022 a fost a doua cea mai mare din ultimii 50 de ani, dar mai mică decât la ultimele alegeri parțiale din 2018, arată BBC.

Aproape 50% dintre alegătorii cu drept de vot s-au prezentat la urne pe 8 noiembrie pentru a alege ce legislatorii care îi vor reprezenta în Camera Reprezentanților și în Senat.

Alte trei state au decis permiterea avortului

Alegerile intermediare de marți au fost marcate și de subiectul avortului, iar alegătorii din cinci state au fost întrebați dacă sunt de acord ca acesta să fie un drept înscris în constituția statului respectiv.

În vreme ce alegătorii din Kentucky (de notat că în acest stat diferența este una mică, așa că situația s-ar putea schimba după numărarea tuturor voturilor) și Montana s-au opus, cei din California, Michigan și Vermont au decis protejarea sau recunoașterea acestui drept.

În prezent, dreptul la avort este interzis în cel puțin 13 state, deoarece legile care restricționează procedura interzic avortul la aproximativ șase săptămâni de sarcină, înainte ca multe femei să știe că sunt însărcinate, potrivit trackerului NYT.

Articol preluat de la Europa Liberă România
XS
SM
MD
LG