Linkuri accesibilitate

Primele rezultate parțiale - cursa prezidențială rămâne deschisă


Președintele republican Donadl Trump și contracanditatul democrat Joe Biden.

„Too close to call” - cursa este prea strânsă pentru o previziune - este o expresie folosită extrem de des în această noapte a alegerilor prezidențiale americane, relatează corespondentul Europei Libere la Washington.

Până acum, rezultatele invită la câteva concluzii deși nici un stat considerat indecis, deci cheie pentru o victorie, nu a fost adjudecat fie de președintele Donald Trump, ori de fostul vice-președinte democrat, Joe Biden.

În statul de mare importanță pentru președinte, Florida, situația e foarte echilibrată, dar se pare că înclină în favoarea lui Trump, New York Times arată că probabilitatea este de 90%. Explicatia este faptul că Biden câștigă, dar nu cu suficient avans în circumscripția din sud Miami-Dade, cea mai mare din stat, unde cubanezi americani par să creadă că democratii ar fi – asa cum îi caracterizează Trump – extrema stâgă, socialistă. Dacă Biden pierde Florida, atunci parcursul sau către președinție rămâne viabil, dar ceva mai complicat.

O a doua concluzie până acum este că Joe Biden are rezultate mai bune decât Hillary Clinton, acum patru ani, în suburbiile marilor orașe, ceea ce se anticipa. Asta se traduce în competitivitate în mai multe state decât de credea – între acestea Georgia, Carolina de Nord si Texas - dar până acum e greu de spus dacă le va și câștiga. Este încă foarte devreme în aceste alegeri, dar fără Florida, dacă victoria lui Trump se va confirma, noaptea aceasta americană devine mult mai lungă.

XS
SM
MD
LG