Linkuri accesibilitate

Primul 1 Mai fără Stalin


Manifestațiile de 1 mai, Chișinău, 1953
Manifestațiile de 1 mai, Chișinău, 1953

De 1 Mai 1953 pe zidul Kremlinului de la Moscova urcaseră aceeași conducători ai Uniunii RSS, însă Stalin nu mai era printre ei.

Deși Marele cârmaci nu mai era în viață, poetul Petrea Cruceniuc rămânea ferm convins, ca mulți alții, că „Stalin îi cu noi”:

„Îi prima fără Stalin primăvară,
Îi primul fără Stalin semănat,
Îi prima fără Stalin sărbătoare,
Îi primul tost făr-Stalin ridicat...”
, constata cu inima frântă poetul.

Ca și în anii trecuți, cu portretele lui Stalin s-a defilat și la demonstrația tradițională de 1 Mai. Pe Piața Biruinței din centrul Chișinăului, cu începere de la orele 10 dimineața în fața tribunei oficiale au trecut în pas cadențat militarii garnizoanei locale, sportivii societăților „Dinamo”, „Burevestnik”, „Kolhoznicul”, viitorii zidari, strungari, lăcătuși, elevii cu placate „Pace lumii!”.

A urmat apoi coloana muncitorilor din raionul „Krasnoarmeysky”, învingători ai întrecerii socialiste din oraș. În strigătele în cinstea Partidului Comunist, își făceau apariția coloanele studenților de la Universitatea de stat, Institutul agricol, Institutul de medicină, Institutul pedagogic. Muncitorii de la fabrica de încălțăminte „Serghei Lazo” purtau lozinca „Mai multe mărfuri locuitorimii!”. În pas vioi defilau muncitorii de la Combinatul de tutun, care au dat supra-plan aproape 30 de milioane de țigări...

Întreaga RSS Moldovenească ieșise în stradă, ca o „demonstrație de devotament și de unire” în jurul partidului și Guvernului sovietic. Dar, numele lui Stalin n-a mai fost pronunțat. În schimb, autoritatea partidului era de neatins. După cum sesiza și poetul Petrea Cruceniuc,

„Nici nu știu ce-am face fără dânsul,
De n-ar fi fost Partidul Comunist -
Călita avangardă leninistă,
Otreadul stalinist de neînvins!”

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG