Linkuri accesibilitate

Primăria Bucureștiului restricționează intrarea autoturismelor în Capitală


Gabriela Firea a lansat suprataxarea șoferilor sub numele „Oxigen pentru București”.
Gabriela Firea a lansat suprataxarea șoferilor sub numele „Oxigen pentru București”.

Primarul Capitalei vrea să introducă o taxă pe circulația autoturismelor din provincie în București.

În România, primarul capitalei, Gabriela Firea a lansat miercuri în dezbatere publică ideea introducerii unui sistem de taxare a mașinilor pentru intrarea în București a autoturismelor din alte județe, combinată cu o restricționare a dreptului de a circula în centru, al mașinilor poopuante. Taxa pentru a intra în București cu un autoturism înmatriculat în alt județ va fi de 10 lei pe zi sau 1.900 lei pe an. De asemenea, nu va fi permis accesul în zona centrală pentru maşinile non-Euro, Euro 1 și Euro 2.

Restricții pentru autoturisme la București
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00
Link direct

Primarul Capitalei vrea să impună „vinieta electronică Oxigen-B”, practic o taxă de acces de 10 lei pe zi sau de 1.900 de lei pe an, pentru șoferii care vor să intre în București cu mașini înmatriculate în provincie sau în străinătate. Mașinile înmatriculate în Capitală sau în județul Ilfov sunt exceptate de la această taxă, pe ideea că în Ilfov „locuiesc în cea mai mare parte tot bucureșteni și reprezintă zona metropolitană a capitalei”, a explicat Firea.

În ce privește restricționarea traficului în funcție de normele de poluare ale mașinii, situația stă altfel: nicio mașină cu normă de poluare non-Euro, Euro 1 sau Euro 2 nu va avea voie să intre în zona de Centru a Capitalei, indiferent că e din București sau din provincie. Mașinile cu Euro 3 vor putea avea acces în Centru doar dacă achită vinieta „Oxigen-C”, care costă 75 de lei pe lună sau 900 de lei pe an, arată proiectul prezentat de Gabriela Firea, care va trebui votat de consilierii municipali.

Mașinile cu normă de poluare Euro 4-Euro6 sau electrice vor avea acces nerestricționat în zona Centrală a Capitalei, care este definită de Firea ca pornind de la Piața Victoriei până la Ștefan cel Mare-Eminescu-Nerva Traian-Șincai-Mărășești-Calea 13 Septembrie-Berzei-Buzești.

Proiectul anunțat de Gabriela Firea va sta în dezbatere publică 45 de zile, apoi va fi supus votului în Consiliul General, la finalul lunii septembrie.

Mai mult, aici.​

Politigraf

XS
SM
MD
LG