Linkuri accesibilitate

„Prin legi votate la pachet ați omorât sănătatea publică” (Ala Nemerenco/Agora.md)


Moldova - Press Review photo
Moldova - Press Review photo

Newsmaker.md relatează despre candidații din afara sistemului la funcția de procuror general al Republicii Moldova. Articolul începe cu constatarea că, pentru prima dată, nu numai procurorii, dar și avocații și judecătorii care au anumit stagiu de muncă pot candida la funcția de procuror general al Republicii Moldova. Astfel, pe lista candidaților pentru această funcție au fost incluși avocați care nu au lucrat niciodată în Procuratură, între care un participant la protestele antiguvernamentale din 2017-2018, unul dintre autorii reformei justiției din 2011-2016 și avocatul lui Renato Usatîi.

Gagauzinfo.md reține că pentru funcția de procuror general al Republicii Moldova candidează Aleksandr Stoianoglo, care este originar din Găgăuzia. Portalul precizează că el a făcut școala profesională nr.54 din Comrat și Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. De asemenea, Stoianoglo a fost procuror-șef al Găgăuziei și adjunct al procurorului general de la Chișinău, notează GagauzInfo.md

Noi.md anunță că într-un sat din Găgăuzia, în premieră, a câștigat un reprezentant al partidelor de dreapta. Candidatul Blocului ACUM, Vitali Cechir, a câștigat fotoliul de primar al satului Carbalia din Găgăuzia din primul tur de scrutin. Acesta a obținut 51,55% din voturi, reușind astfel să-l depășească pe contracandidatul său socialist Constantin Gaidarji. Reprezentantul Partidului Șor, Nicolai Savastin a luat doar un singur vot, precizează portalul.

Cu ajutorul mai multor analişti politici, radiochisinau.md trage concluzia că la alegerile locale generale de duminică voturile au fost divizate pe criterii geopolitice și etnice. Se observă că la acest scrutin, PDM, care a fost anterior la guvernare, a obținut un scor mai bun decât cel așteptat, iar pe scena politică au reapărut candidații PLDM. După afișarea rezultatelor preliminare ale alegerilor locale, la nivel național, optimismul PSRM de a obține majoritatea în consiliile raionale sau locale a fost supraestimat, iar căderea PDM nu a fost atât de mare cum se preconiza, observă analistul Ion Tăbârță.

Tribuna.md transmite că ex-candidatul Partidului Unității Naționale (PUN) la șefia Capitalei, Octavian Țîcu, va păstra mandatul de deputat, iar în turul II echipa sa îl va susține pe candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase, cu o condiție. De asemenea, Octavian Țîcu a spus că nu va admite ca Ion Ceban și PSRM să ajungă la Primărie. „M-am angajat în această campanie pentru a salva Chișinăul de Ion Ceban, Dodon și PSRM, care cred că în eventualitatea unei victorii vor duce la o izolare Chișinăul”, spune Țîcu, citat de Tribuna.

Ziarul de Gardă (zdg.md) pune accent pe cine a fost ales primar în satul de baștină al lui Vlad Plahotniuc. Potrivit rezultatelor finale publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC), în satul Grozești din raionul Nisporeni scrutinul a fost câștigat detașat, din primul tur, de democratul Serghei Tofan. Pentru acesta și-au dat votul 630 de alegători (76,46% ). Contracandidata din Blocul ACUM, Svetlana Mitrofan a obținut doar 15,29% din voturi (126 alegători), precizează jurnaliștii.

Ziarulnational.md trage concluzii preliminare după alegerile de duminică, semnate de Nicolae Negru. El este de părere că noua putere nu a generat entuziasm și optimism suplimentar în rândurile alegătorilor, pentru că prezența la vot a fost considerabil mai redusă față de alegerile precedente. „În turul doi, Năstase poate învinge doar apelând la geopolitică. Fiindcă e greu de crezut că Dodon va sta la o parte, nu-și va băga nasul în oala Primăriei Chișinăului, nu-i va da „indicații prețioase” lui Ceban”, scrie Nicolae Negru.

Anticoruptie.md prezintă cum s-au repartizat voturile în suburbiile municipiului Chișinău. Astfel, dacă la Grătiești, Stăuceni, Budești sau Trușeni va fi organizat turul II al alegerilor locale, atunci la Colonița a câștigat detașat alegerile socialista Angela Zaporojan. Pentru ea și-au dat votul 72,96% din alegători. Dar la Ciorescu a obținut 78,88% din sufragii reprezentantul Blocului electoral ACUM, Ivan Scripnic.

Deschide.md continuă să compare voturile din capitală și din localitățile rurale. Alexandru Vakulovski este convins că nu a greșit când a spus că la sat nu contează partidul, cât contează omul. „În Chișinău e diferit, partidul înalță sau îngenunchează candidatul”, scrie editorialistul, potrivit căruia „dacă Năstase nu-i va goni sau deranja pe ceilalți candidați proeuropeni, sigur va câștiga, pentru că Ceban i-a adunat pe toți cei de stânga, pro-ruși, iar flancul drept, cu proeuropenii, a fost divizat”. Vakulovski crede că Andrei Năstase și-a dat seama de acest lucru și din cauza asta și-a reactivat discursul proeuropean, anti-dodonist.

Ipn.md reține părerea fostului primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă, potrivit căruia nici Andrei Năstase, nici Ion Ceban nu merită să ajungă în fruntea Primăriei Capitalei. Totodată, el a îndemnat locuitorii municipiului să voteze împotriva candidatului PSRM, Ion Ceban, iar în ceea ce privește candidatura Blocului ACUM, Andrei Năstase, să se gândească la faptul că cei doi sunt într-o alianță. Liderul PL a spus că există premise ca în Consiliul municipal Chișinău să fie creată o majoritate proeuropeană, dacă vor avea curajul cei de la Blocul ACUM.

Moldova.org scrie despre cum numai 32 mii de cetățeni au adus în Parlament patru deputați noi. În urma alegerilor parlamentare repetate în patru circumscripții uninominale din 20 octombrie, Parlamentul s-a ales cu patru deputați noi. Aceștia însă vor accede în Parlament fiind votați de un număr nesemnificativ de alegători. Astfel, după validarea scrutinului în circumscripția nr.48 (Slobozia, Tiraspol și Bender), mandatul de parlamentar îi va reveni unui candidat care a acumulat nici o mie de voturi. În circumscripția nr. 50 (la Vest de Republica Moldova), candidatul învingător a acumulat 6 808 de voturi, în circumscripția nr. 33 (mun. Chișinău) – 10 825 de voturi, iar în circumscripția nr. nr. 17 (Nisporeni, Strășeni) – 13 401 de voturi.

Agora.md o citează pe ministra Sănătății, Ala Nemerenco, care a scris pe pagina sa de Facebook un mesaj adresat fostei guvernări, acuzând Guvernul Filip de crearea mai multor legi care ar fi reușit să pună „pe brânci” sistemul de sănătate. De asemenea, Nemerenco le-a urat autorilor proiectelor să nu ajungă vreodată să se îmbolnăvească în Moldova. „deschide.md

INP

Triși ați creat un monstru nefuncțional, deși v-au prevenit toți că nu faceți corect. Prin legi și Hotărâri de Guvern ați pus la pământ asistența medicală primară și ați făcut ca azi primarii voștri de la PD să vină la minister cu rugămintea să-i ajutăm că se ceartă medici cu medici în sate și se ceartă măhălile, învrăjbindu-se”, a scris Ala Nemerenco.

Mold-street.com a aflat că o companie, implicată în evaziunea fiscală de circa 220 milioane lei şi conectată la un bancher rus, este subiectul unei anchete penale pornită de procuratura generală din R. Moldova în mai 2017, după ce Fiscul și Serviciul prevenire și combaterea spălării banilor au prezentat rezultatele unor investigații desfășurate pe acest caz. Această firmă ar fi Saagton SRL, asociat și administrator al căreia figurează până în prezent Natalia Troian din Ucraina. Firma are un capital social de 5.400 lei şi a fost fondată în anul 2009 la Ceadâr Lunga, dar acum își are sediul juridic pe str. Meșterul Manole,12, din Chișinău, adresă unde se află și sediul central al uzinei SA Alimentarmaș.

XS
SM
MD
LG