Linkuri accesibilitate

„Principii şi valori”


Principii și valori
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00
Link direct

Un fost lider democrat, Marian Lupu (oare ce mai face acum?), pronunţase în epoca lui Plahotniuc o sintagmă care devenise faimoasă: PRINCIPII ŞI VALORI. De fapt, mulţi râdeau de aceste cuvinte şi îl luau în zeflemea pe Marian Lupu. Ideea multor comentatori era că tocmai Partidul Democrat nu are principii şi valori şi, prin urmare, e ridicol ca Lupu să rostească aceste cuvinte.

Partidele moldoveneşti uită repede de principii atunci când îşi propun să mai atragă nişte alegători

Deci mulţi au râs atunci cu poftă, dar adevărul e că lipsa principiilor şi valorilor nu e apanajul Partidului Democrat. Dacă te uiţi mai bine la fauna politică moldovenească, poţi să observi că şi alte partide ignoră principiile şi sar ca vrabia din par în par. Partidele moldoveneşti uită repede de principii atunci când îşi propun să mai atragă nişte alegători. Adică nu stă partidul încorsetat de o idee, ci îşi mai modifică viziunea în funcţie de conjunctură. Şi nu mai înţelegi ce idee promovează acea formaţiune. Înţelegi doar că pentru politicieni ideea nu e o vacă sfântă, important pentru ei e să adune voturi. Şi curios e că electoratului îi plac aceşti flăcăi maleabili.

Puteţi sau nu să fiţi de acord, dar părerea mea e că toate problemele noastre vin de la inexistenţa principiilor şi valorilor. Pe toate palierele sociale, în mai toate domeniile şi meseriile, acestea au fost înlocuite brutal de parti-pris, făţărnicie, linguşire, nepotism, aranjamente dubioase, profit personal. Nimeni nu mai are valori şi principii pe care să le apere în ciuda oricăror presiuni, oricăror circumstanţe potrivnice. Totul se modifică, la orice se poate renunţa de dragul profitului personal, de dragul gloriei efemere. De pildă, vezi că un individ oarecare e mârşav şi asta te dezgustă, dar peste o vreme începi să te baţi pe burtă cu individul mârşav doar pentru că el îţi oferă o sinecură. Şi imediat individul cu pricina îţi devine drag şi onest.

Eu de multă vreme ignor sloganurile răspicate ale partidelor moldoveneşti. Dincolo de geopolitică, de promisiunile lor zgomotoase, de toată vorbăria lor, încerc să desluşesc în comportamentul lor valori şi principii, să văd dacă au nişte repere sau vor pur şi simplu să profite de votul meu.

XS
SM
MD
LG