Linkuri accesibilitate

Priorităţile moldovanului


Moldovanul nu construieşte o ţară. Asta i se pare ridicol. El îşi construieşte numai bunăstarea sa personală.

Priorităţile moldovanului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00
Link direct



După aproape 30 de ani de bîjbîială sterilă, e normal să ne întrebăm: ce priorităţi au avut moldovenii dacă ţara are o mie şi o sută de probleme?

Ei bine, am impresia că moldovenii au nişte priorităţi, dar acestea ţin de spaţiul lor îngust-familial.

Cea mai importantă prioritate a moldovanului e să fie sătul, să-şi întreţină familia, să aibă o casă şi o maşină frumoasă. Maşina chiar e foarte importantă deoarece îl situează pe un palier al oamenilor care au reuşit în viaţă. De pe palierul acela, oamenii fără maşină sunt văzuţi ca nişte proşti şi rataţi.

O prioritate la fel de importantă a moldovanului e să adune mai mulţi cumetri. Într-o lume complicată, în care învinge cel mai pilos, cumetrii te pot ajuta. Fireşte, va trebui şi tu să-i ajuţi. E un soi de deal: tî mne, ia tebe. Nu că ţi-ar fi foarte dragi cumetrii, dar fără ei e greu. Aşa că e nevoie de cumetri.

O prioritate a moldovanului e să aibă o ogradă frumoasă şi curată. Mai puţin contează ce se întîmplă dincolo de ograda ta sau de apartamentul tău. Moldovanul nu prea întrezăreşte o legătură între viaţa sa şi pericolele din societate.

Moldovanul vrea confort cu orice preţ şi nu e interesat deloc de ecologie, de starea rîurilor, solului, aerului. Moldovanul vrea maşină şi nu se interesează ce conţin alimentele pe care le ingurgitează. A fost scandalul laptelui? Ne doare-n cot. Noi ingurgităm lactate mai departe, fără să ştim prea bine ce s-a schimbat. Importantă cu adevărat e maşina.

Moldovanul nu are sentimentul apartenenţei la o societate. Fiecare îşi vede de treaba lui. Ne doare-n cot de problemele altora. Mie să-mi fie bine. Moldovanul alege politicieni şi habar nu are cum să le ceară acelor politicieni respectarea promisiunilor. Moldovanului îi plac politicienii populişti care îi mai aruncă din cînd în cînd nişte produse alimentare sau majorări minuscule de pensii şi salarii.

Moldovanul nu construieşte o ţară. Asta i se pare ridicol. El îşi construieşte numai bunăstarea sa personală. Moia hata s kraiu! Aşa a fost, aşa va fi.

În atari condiţii, de ce ne-ar mai mira că RM-ul are atîtea probleme imposibil de soluţionat? Astea sunt priorităţile noastre – asta e ţara, stimabililor!

XS
SM
MD
LG