Linkuri accesibilitate

Procentul americanilor care cred că Trump va cîștiga alegerile prezidențiale din 2020 este de 43%


Președintele Donald Trumpla 20 martie 2019

Președintele a revenit la asaltul asupra sistemului de asigurări medicale Obamacare.

Presedintele Trump a rostit ieri un discurs in Michigan, primul de dupa concluziile raportului investigatorului independent, Robert Muller. Este presedintele american intr-un moment favorabil? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct

Dupa doi ani de ancheta, Donald Trump a fost declarat nevinovat de conspiratie cu Rusia, in alegerile din 2016 si acuzațiile de amestec in justitie, care fusesera formulate, in acelasi context, nu au fost nici ele dovedite, pina la un standard care sa necesite recomandarea unei actiuni in justitie. Si chiar daca democratii din opozitie nu se arata convinsi pina cind raportul nu va fi facut public, concluziile lui Robert Mueller nu pot fi interpretate, la acest moment, decit favorabile presedintelui.

Criticii săi sint in dificultate tocmai pentru ca stacheta asteptarilor fusese ridicata atit de sus, incit se anticipa ca rezultatul anchetei va fi devastator pentru presedinte. Nu a fost. Maniera in care aceasta investigatie a fost tratata mediatic si politic trebuie pusa sub lupa si serios analizata, din perspectiva etica, dar si ca demers politic.

Cele intimplate intaresc idea ca Donald Trump are sanse sa fie reales. De altfel, procentul americanilor care cred ca Trump cistiga in 2020 este de 43%, egal cu procentul celor care cred ca presedintele va pierde. Aceasta egalitate e interesanta pentru ca pe de alta parte 62% dintre americani cred ca tara se indreapta intr-o directie gresita.

Fie alternative neconvingatoare din Partidul Democrat, fie talentul politic si instinctele de netagaduit ale lui Trump îi fac pe multi sa creada ca, in ciuda exceselor, fostul om de afaceri poate cistiga un nou mandat. Totul va depinde de evolutii viitoare in țară, dar si de maniera in care Trump va gestiona acest moment favorabil pentru el. Va continua sa ramina cantonat in perimetrul investigatiilor – cea incheia si altele in curs, la Congres – sau va oferi tarii o viziune constructiva, menita sa atraga si electorat care nu face parte din baza sa, in prezent.

La o zi dupa vestile bune, presedintele a revenit la asaltul asupra sistemului de asigurari medicale Obamacare. Multi colegi de partid nu sint multumiti ca a facut-o, sustinind ca republicanii nu au cu ce inlocui Obamacare. Dar Donald Trump stie pe ce butoane sa apese pentru a-si impulsiona baza electorala si actualul moment ii este favorabil.

XS
SM
MD
LG