Linkuri accesibilitate

Procuratura Generală a Rusiei: Fundația americană Andrei Saharov este o „organizație indezirabilă”


Premiul Saharov, o statuetă înfățișându-l pe Andrei Saharov
Premiul Saharov, o statuetă înfățișându-l pe Andrei Saharov

Procuratura Generală a Rusiei a declarat „indezirabilă” organizația non-guvernamentală americană Fundația Andrei Saharov, potrivit site-ului departamentului.

Conform Procuraturii Generale, motivul pentru care fondul a ajuns în registrul „organizațiilor indezirabile” este că „activitatea sa reprezintă o amenințare la adresa fundamentelor ordinii constituționale și a securității Federației Ruse”.

Fundația Andrei Saharov, o organizație americană non-profit înființată în 1989, are ca scop „conservarea moștenirii fizicianului sovietic și activistului pentru drepturile omului Andrei Saharov”.

Organizația este asociată cu Fundația rusă Saharov și Centrul Saharov, organizațiile lituaniană și din Boston pentru studierea moștenirii lui Saharov, precum și cu Centrul Saharov din Berlin.

În Rusia, este interzisă organizarea și activitatea organizațiilor „indezirabile". Acest lucru poate avea ca rezultat atât urmăriri administrative, cât și penale. În prezent, pe lista „indezirabililor” se află aproximativ 70 de organizații, inclusiv publicațiile „Proekt”, „Important Stories”, Asociația internațională a jurnaliștilor de investigație OCCRP, Fundația Heinrich Böll.

În ultimul an, autoritățile ruse au reglementat drastic organizațiile nonguvernamental, publicațiile, paginile online, posturile de radio și de televiziune, jurnaliștii, activiștii și politicienii care se împotriveau deciziilor autoritare ale Kremlinului.

Legile referitoare la „agenții străini” și organizațiile „ostile” și „indezirabile” au fost înăsprite, ducând la interzicerea, excluderea și chiar încarcerarea celor care aveau opinii diferite față de cele ale Kremlinului, mai ales în contextul invaziei neprovocate și în desfășurare pe care Rusia a declașat-o în Ucraina.

XS
SM
MD
LG