Linkuri accesibilitate

Procurorii cer 30 de zile de arest pentru cinci foști deputați


Imegine generică din timpul unui protest împotriva corupției, decembrie, 2020
Imegine generică din timpul unui protest împotriva corupției, decembrie, 2020

Procurorii anticorupție au înaintat demersuri pentru arestul preventiv, pe un termen de 30 zile, al celor cinci foști deputați reținuți miercuri, 2 februarie. Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, aceștia sunt învinuiți de „săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită”.

Între altele, se mai menționează că în rezultatul perchezițiilor în safeul deținut de un fost deputat la o instituție bancară, procurorii au ridicat 65 mii euro și 30 mii dolari, iar într-un alt depozit bancar, al aceluiași deputat, au fost depistați 20 mii de dolari și 85 mii de euro. Potrivit procurorilor, în cadrul altor percheziții la domiciliile foștilor deputaților, vizați în anchetă, au fost găsite sume între 500 și 44 de mii de euro.

E vorba de foști deputați comunişti ce au adreat la PD...

Amintim că miercuri, procurorii anticorupție au cercetat proprietățile a 13 foști parlamentari, reținând cinci dintre ei. E vorba de foști deputați comunişti, care în 2015 au creat o platformă social-democrată, platformă ce a aderat, la scurt timp, în Parlament, la Partidul Democrat din R. Moldova.

Invocând obligația de a proteja date cu caracter personal, procuratura nu a oferit numele foștilor parlamentari reținuți. Unii jurnaliști, citând surse anonime apropiate anchetei, au afirmat între timp că ar fi vorba de Violeta Ivanov și Vladimir Vitiuc care actualmente fac parte din gruparea lui Ilan Șor, după o perioadă de apartenență la tabăra democraților precedată de înregimentare activă în cea a comuniștilor.

Ziarul de Gardă scrie că ar fi ajuns în arest pentru 72 de ore și transfugii comuniști Artur Reșentinov și Anatolie Zagorognîi, care ulterior au ocupat posturi importante în timpul guvernării democrate. Primul fusese promovat în funcția de judecător la Curtea Constituțională, al doilea obținuse șefia la Agenția de Soluționare a Contestațiilor.

Cei patru reținuți ar fi cercetați, spun procurori sub protecția anonimatului, pentru „racolarea” altor colegi. Aceleași învinuiri i-au fost prezentate și ex-comunistulu, ex-democratului Sergiu Sîrbu, în prezent fruntaș în Partidul Șor, care la fel a fost reținut pentru 72 de ore, pentru pretinsă îmbogățire ilicită, deși este anchetat într-un alt dosar de tentativă de mituire sau „corupere activă” a foștilor colegi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG