Linkuri accesibilitate

Procurorii cer ca Marina Tauber să fie lipsită iar de imunitate parlamentară, pentru un nou dosar penal


Marina Tauber susține un briefing de presă, în care afirmă că ar fi învinuită de faptul că a organizat un flashmob în susținerea lui Ilan Șor în fața Curții de Apel, 14 martie 2024.
Marina Tauber susține un briefing de presă, în care afirmă că ar fi învinuită de faptul că a organizat un flashmob în susținerea lui Ilan Șor în fața Curții de Apel, 14 martie 2024.

Deputata partidului desființat Șor, Marina Tauber, ar putea rămâne din nou fără imunitate parlamentară. O astfel de solicitare a trimis Parlamentului procurorul general interimar, Ion Munteanu.

În debutul ședinței, președintele legislativului, Igor Grosu, a anunțat că demersul lui Munteanu a fost înregistrat miercuri, 13 martie.

Procurorul a solicitat Parlamentului să-i ridice imunitatea parlamentară Marinei Tauber pentru a trimite în instanță o altă cauză penală în privința ei, în care este acuzată de „amestec în înfăptuirea justiției”. Grosu nu a oferit alte detalii.

Într-un briefing de presă la Parlament, Tauber a spus că ar fi învinuită de faptul că a organizat un protest la Curtea de Apel Chișinău în susținerea lui Ilan Șor, atunci când acesta a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru escrocherie în dosarul fraudei bancare.

Tauber a acuzat, din nou, guvernarea că ar persecuta-o ca parte a opoziției.

Demersul procurorului general interimar va fi examinat de Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități pentru examinare.

Marina Tauber a fost lipsită de imunitate parlamentară de două ori în iulie 2022, când deputații au permis procurorilor să o pună sub urmărire penală.

Procedura s-a repetat în mai 2023, după ce procurorii au încheiat ancheta în dosarul penal în care Tauber este învinuită de falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a Partidului Șor și acceptarea finanțării ilegale a partidului de către un grup criminal organizat.

Cazul se află în instanță, dar procesul a intrat în impas, după ce Partidul Șor a fost lichidat, fiind scos în afara legii în iunie 2023 pentru mai multe ilegalități.

Atât partidul cât și liderul său - oligarhul fugar Ilan Șor, cât și Marina Tauber, care a fost vicepreședintă, au fost incluși pe listele de sancțiuni internaționale pentru încercările de a destabiliza situația din R. Moldova.

XS
SM
MD
LG