Linkuri accesibilitate

Programul „Voucher cultural” a devenit funcțional. Tinerii primesc 1.000 de lei pentru bilete și cărți


Teatrul Național Mihai Eminescu din Chișinău.
Teatrul Național Mihai Eminescu din Chișinău.

După câteva luni de întârziere, autoritățile au lansat programul național „Voucher cultural”, menit să faciliteze accesul tinerilor la produse culturale. Acesta este deja funcțional și a fost testat de doi tineri care și-au cumpărat bilete la teatru și la film.

Similară cu proiecte existente în multe țări europene, voucherul cultural este un „bilet digital nerambursabil” în valoare de 1.000 de lei, cu care posesorii pot merge la concerte, spectacole de teatru sau la cinema și să-și cumpere cărți, până la epuizarea sumei, în decurs de un an. Voucherul este electronic și se folosește doar online, pe platforme specializate ca iTicket, Mticket sau Afisha.

Pentru a beneficia de voucher tinerii trebuie să dețină o semnătură digitală
Pentru a beneficia de voucher tinerii trebuie să dețină o semnătură digitală

În acest fel, guvernul își propune să sprijine instituțiile de cultură, promovând, în același timp, evenimentele culturale autohtone în rândul tinerilor.

„Sarcina noastră e să îi atragem pe tineri în sala de teatru, să se îndrăgostească de artă. Este un ajutor ca să acceadă la produsele culturale de calitate. Totodată, este o responsabilitate pentru producătorii de content să se implice, pentru că nu orice produs va putea fi vândut”, a explicat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Potrivit autorităților, de voucher cultural pot beneficia toți tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani și dețin o semnătură digitală, care este folosită pentru autentificare. Pentru a o obține, trebuie să se adreseze la operatorii de telefonie mobilă.

„Odată obținută, semnătura digitală poate servi drept declanșator și cheiță pentru multe servicii digitale, interacțiuni, tranzacții, plăți digitale. Tinerii vor avea posibilitatea să descopere două lumi: cea culturală și cea digitală”, a declarat vicepremierul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu.

Deputata PAS Marcel Nistor, unul dintre inițiatorii programului „Voucher cultural”, a spus că a fost depusă o muncă enormă pentru ca acesta să prindă viață. „Vă felicit oficial! Programul lucrează și vă îndemnăm să vă bucurați de viața culturală din Republica Moldova și să rămâneți acasă”, s-a adresat ea tinerilor.

Ministerul Culturii a prevăzut pentru 2022-2023 un buget 44 milioane de lei, estimând că de acest program vor beneficia circa 45.000 de tineri. În cazul în care se va bucura de succes, proiectul va fi extins și pentru alte categorii sociale.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG