Linkuri accesibilitate

Progrese lente în evacuarea civililor ucraineni


Evacuarea civililor din Irpin, regiunea Kiev, 9 martie 2022

Bombardamentele rusești au devastat un spital pentru copii din portul asediat Mariupol, în timp ce coridoarele umanitare create pentru a permite civililor să fugă din mai multe orașe asediate din Ucraina nu s-au materializat la scara așteptată din cauza luptelor continue, lăsând sute de mii de oameni blocați fără produse de primă necesitate cauza invaziei militare rusești.

Consiliul municipal din Mariupol a declarat că un atac rusesc asupra spitalului a provocat pagube „colosale”, iar președintele Volodimir Zelenski a scris pe Twitter că sub dărâmăturile spitalului se aflau „oameni, copii”. El a calificat atacul drept o „atrocitate”, în timp ce autoritățile încearcă să stabilească câte persoane au fost ucise sau rănite.

„Sunt copii sub dărâmături. Aceasta este o atrocitate! Cât timp va mai fi lumea complice, ignorând teroarea? Închideți cerul chiar acum! Opriți crimele! Aveți putere, dar se pare că vă pierdeți umanitatea”, a scris Zelenski, referindu-se la apelurile sale pentru ca NATO să instituie o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei.

Atacul a avut loc în ziua în care Rusia a anunțat că forțele sale vor „respecta un regim de tăcere” pentru a asigura trecerea în siguranță a civililor care doresc să părăsească orașele Kiev, Cernigov, Sumî, Harkov și portul Mariupol de la Marea Azov, despre care Crucea Roșie a declarat că se confruntă cu condiții „apocaliptice”.

Cu toate acestea, până după-amiază târziu, oficialii au raportat rezultate mixte în ceea ce privește evacuarea oamenilor din zonele de luptă, fiind confirmate coridoare sigure numai din orașul Sumî, din estul țării, și din Enerhodar, din sud, unde se află și cea mai mare centrală nucleară din Europa, pe care forțele rusești au capturat-o săptămâna trecută.

XS
SM
MD
LG