Linkuri accesibilitate

Un proiect de subminare a procesului parlamentar european


Steve Bannon, fost consilier al lui Trump şi fost editorialist al platformei radicale de dreapta Breitbart, Praga, 22 mai 2018

Reacţii germane la intenţia lui Steve Bannon de a înfiinţa o fundaţie cu scopul influenţării şi sprijinirii partidelor naţionalist-autoritare din Europa.

Proiect de subminare a procesului parlamentar european
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:37 0:00
Link direct


Proiectul populistului american de dreapta Steve Bannon, de a înfiinţa o fundaţie în Europa, a fost aspru criticat de numeroşi politicieni democraţi din Germania.

Bannon a anunţat că prin intermediul fundaţiei proiectate va susţine partidele de dreapta în cursul campaniei electorale pentru alegerile europene care se vor desfăşura anul viitor.

Ministrul de stat din Ministerul federal german de externe, Michael

Valorile Europei sînt mai puternice decît minciunile şi ura lui Bannon...

Roth, a declarat ziarului conservator berlinez „Die Welt”, că acum Europa să nu fie cuprinsă de teamă în faţa unor campanii naţionaliste. Valorile Europei, a mai spus Roth, sînt mai puternice decît minciunile şi ura lui Bannon. „Acum trebuie să luptăm cu argumente, cu argumente bune”, a mai spus ministrul de stat, pledînd pentru adevăr şi încredere în democraţie.

Expertul pentru probleme europene a grupului parlamentar creştin-democrat, baverezul creştin-social (CSU), Florian Hahn, a spus că orice încercare de influenţarea a alegerilor trebuie respinsă. În acelaşi timp, Hahn a respins ideea preşedintelui Macron de a introduce liste comune la viitoarele alegeri europene. Hahn este de părere că legislaţia naţională este mai eficientă pentru respingerea populismului propagat de Bannon.

Secretarul general al grupului parlamentar social-democrat, Carsten Schneider, a subliniat că rezolvarea problemelor care îi preocupă pe oameni este cel mai bun antidot pentru izolarea populiştilor din întreaga Europă. În acest context, el a arătat că trebuie intensificată cooperarea europeană. Schneider nu a uitat să precizeze că Bannon intenţionează să coopereze şi cu liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, pe care l-a calificat drept un prieten al creştin-socialilor bavarezi.

Nu e de mirare că Alice Weidel, preşedinta grupului parlamentar al partidului naţionalist-autoritar, eurosceptic şi anti-migraţionat, Alternativa pentru Germania (AfD), a reacţionat cu simpatie faţă de proiectul fostului consilier al lui Trump şi ex-editorialist al platformei radicale de dreapta, „Breitbart”. Weidel a calificat proiectele lui Bannon drept „ambiţioase”. Liderul Alternativei pentru Germania, Jörg Meuthen, a evitat să dea un răspuns direct legat de proiectul lui Bannon. Într-un amplu interviu difuzat duminică seara pe canalul 1 al televiziunii publice germane (ARD), Meuthen a spus doar că obiectivul principal al partidul său este „promovarea unei politici patriotice”.

Fundaţia pe care vrea s-o înfiinţeze Bannon ar urma să poarte numele de „The Movement” (Mişcarea). Potrivit presei germane, fundaţia va ajuta partidele radicale de dreapta să culeagă date din reţelele sociale, să organizeze sondaje şi să difuzeze anumite mesaje. În acelaşi timp, Bannon vrea să creze o reţea de comunicare între partidele naţionalist-autoritare care să formeze, după alegeri, un bloc unitar în Parlamentul European. În diferitele relatări se spune că Bannon i-a şi contactat pe premierul Ungariei, Orbán, pe reprezentanţi ai partidului PiS din Polonia şi partidului francez Rassemblement National (fostul Front Naţional al lui Le Pen). S-a precizat, de asemenea, că fundaţia lui Steve Bannon vrea să-l contracareze pe filantropul american, George Soros, care sprijină grupuri liberale din Europe.

XS
SM
MD
LG