Linkuri accesibilitate

Proiect rusesc de gaze, blocat de o instanță europeană


Inaugurarea celei de a doua conducte din Nord Stream 1, octombrie 2012
Inaugurarea celei de a doua conducte din Nord Stream 1, octombrie 2012

Polonia încearcă să-și apere securitatea energetică dar și pe cea a Ucrainei și țărilor baltice.

Cea mai înaltă instanță din UE a dat lumină verde marți efortului Poloniei de a bloca accesul Rusiei la un gazoduct foarte important care trece prin Germania, Varșovia spunând că astfel salvgardează securitatea energetică a est-europenilor.

Polonia blochează un proiect energeti rusesc
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:40 0:00
Link direct


Curtea Generală a UE, care ține de Curtea Europeană de Justiție, a dat marți un verdict împotriva deciziei din 2016 a Comisiei Europene de a permite concernului rus Gazprom să folosească gazoductul Opal pentru a trimite mari cantități de gaz Germaniei.


Opal este o conductă de 480 km conectată la gazoductul Nord Stream I, care pompează gaz rusesc pe sub Marea Baltică, spre Germania. Conducta Opal merge paralel cu granița polono-germană, până în Cehia.

Varșovia a înaintat o plângere împotriva deciziei CE spunând că Gazprom ar putea folosi conducta Opal pentru a ocoli Polonia și Ucraina, punându-le astfel în pericol securitatea energetică.

„Curtea a notat că decizia din 2016 a fost adoptată cu încălcarea solidarității energetice”, se arată în decizia de marți a Curții Generale de la Luxemburg.


Anunțul a fost salutat de ministrul polonez al energiei, Krzysztof Tchorzewski, care a spus că decizia apără securitatea energetică a Poloniei, Ucrainei și țărilor baltice. Iar Piotr Wozniak, șeful companiei de stat a gazelor a Poloniei, PGNiG, a spus că decizia instanței europene consolidează poziția Ucrainei la negocierile cu Moscova pe tema tranzitului gazelor rusești, „complicând lucrurile” pentru ruși.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG