Linkuri accesibilitate

Proiectul de buget și politica de coeziune a UE discutate la Sofia


La summitul UE 2018 de la Sofia
La summitul UE 2018 de la Sofia

Conferința „Perspective pentru convergență și regiuni în dezvoltare după 2020”.

Obișnuitul jurnal de corespondent, primit de la corespondentul nostru la Sofia, se referă la o conferință europeană ținută în capitala bulgară sub genericul „Perspective pentru convergență și regiuni în dezvoltare după 2020”.

Sub genericul „Perspective pentru convergență și regiuni în dezvoltare după 2020” la Sofia a avut loc conferința la nivel înalt dedicată politicii de coeziune a UE după 2020.

Evenimentul reprezintă prima dezbatere publică a proiectului viitorului cadru financiar multianual, bugetul Uniunii pentru perioada 2021-2027. Participanții au format trei grupuri de lucru – „Valoarea europeană adăugată a politicii de coeziune”, „Noul buget al Uniunii – provocări și posibilități” și „Riscurile și prețul „necoeziunii” regiunilor”.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
Link direct

În discursul său de inaugurare, primul ministru Boiko Borisov a declarat că ceea ce s-a făcut în Bulgaria în ultimii ani în domeniul infrastructurii se datorează în cea mai mare parte politicii de coeziune. Cu bani europeni au fost realizate câteva sute de kilometri de autostrăzi, trei diametre ale metroului sofiot și alte sute de obiective de importanță națională.

Pentru președinția bulgară a Consiliului Uniunii cea mai importantă sarcină este continuarea acestei politici după 2020. O atenție specială va fi acordată digtalizării. Pentru prima dată în istoria Uniunii în acest sector va fi lansat un program evaluat la 9 miliarde euro.

Comisarul pentru buget și resurse umane Gunther Oettinger a vorbit la Sofia despre repartizarea pe țări și regiuni a fondurilor europene în perioada de program 2021-2027.

În alocuțiunea sa, comisarul Gunther Oettinger a anunțat că 373 miliarde euro urmează a fi repartizate între țările membre la baza unor reguli simplificate. Comisia europeană propune să fie compensate țările afectate cel mai grav de Brexit. Va fi aplicat un program de stabilizare pe țări și regiuni în valoare de căteva miliarde.

Oettinger a sprijinit propunerea privind corelarea subvențiilor europene de respectarea supremației legii. Măsurile de acest gen trebuie aprobate cu majoritate calificată – cel puțin 55% din țările membre cu peste 65% din populația Uniunii. Viitorul instrument va permite sistarea sau reducerea fondurilor pentru țări care au probleme cu supremația legii.

Viceprim-ministrul bulgar Tomislav Doncev a cerut ca deciziile de acest gen să fie bazate pe criterii clare și obiective.

Repartizarea bugetului va fi discutată la reuniunea la vârf a Uniunii în finele lunii iunie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG