Linkuri accesibilitate

Proiectul declarației comune UE-Marea Britanie pe tema Brexit-ului


Punctele principale ale declarației înaintea summitului UE de duminică.

Liderii din UE urmează să aprobe la summitul lor pe tema Brexit ce se va desfășura duminică la Bruxelles o declarație privind legăturile dintre Londra și cei 27 de membri care vor rămâne în UE, după Brexit.

În documentul de 26 de pagini citat de agențiile de presă se spune printre altele că Regatul Unit și UE doresc să aibă un parteneriat „ambițios, larg, profund și flexibil”. Părțile promit să coopereze și în instituțiile internaționale, în ceea ce Reuters consideră a fi o aluzie fină la amenințările președintelui american Donald Trump la adresa acelor instituții.

După Brexit, Marea Britanie ar urma să poată participa mai departe în programele UE în domeniul științei, educației, culturii, apărării și în programele spațiale.

Un spațiu amplu este rezervat în document chestiunii spinoase a granițelor. În ciorna declarației se spune că procedurile vamale vor fi inevitabile, dar „aranjamente comprehensive... vor crea o zonă de liber schimb, combinând cooperarea profundă în domeniul regulilor și vămilor... într-un spirit de competiție deschisă și liberă”. Părțile se obligă să ajungă la o soluție în privința graniței dintre Irlanda de Nord și Rep. Irlanda pentru a evita ceea ce se numește „o graniță dură”, adică reimpunerea controalelor.

Marea Britanie și UE se angajează, de asemenea, să aplice aranjamente de echivalență pentru regulile din sectorul serviciilor financiare, să asigure acces corect și egal la rețelele de telecomunicații ale clor două părți, să asigurea fluxul liber de capital și plăți.

După ce Marea Britanie va pune capăt liberei mișcări a cetățenilor UE, mobilitatea persoanelor va fi regulată pe bază de reciprocitate, cu posibilități pentru trecerea ușoară a graniței, securitate socială și coordonarea legislației familiei.

În documentul citat de agențiile de presă se mai spune că UE și Marea Britanie se vor pune de acord ca perioada de tranziție post-Brexit să poată fi prelungită pentru „un an sau doi ani”, iar Londra va trebui să contribuie în acea vreme în mod normal la bugetul UE.

În domeniul securității, părțile se obligă să aibă un „parteneriat amplu, cuprinzător și echilibrat”. Statele din UE și Marea Britanie vor își vor păstra răspunderea unică pentru propria securitate națională.

Potrivit agenției Reuters, cuvântul „Gibraltar” nu este menționat în textul declarației. Spania a anunțat în ajun că nu va vota pentru vreun acord pe tema Bexitului dacă nu are garanții că statutul Gibraltarului va fi discutat în viitor pe o bază bilaterală de Madrid și Londra.

Proiectul de acord a fost criticat aspru de mulți politicieni britanici, iar agențiile de presă scriu că el ar putea să mai fi discutat o dată de Theresa May cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, înaintea summit-ului UE de duminică.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG