Linkuri accesibilitate

Promo-LEX cere anularea stării de urgență (TV8)


Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

Revista matinala a presei la radio Europa Libera
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:27 0:00
Link direct

Asociația Promo-LEX solicită într-un apel public, rezumat de TV8.md, anularea stării de urgență și aplicarea unor măsuri de combatere a COVID-19 justificate, proporționale, în interesul populației, cu ingerințe minime în drepturile și libertățile fundamentale. Promo-LEX consideră că instituirea stării de urgență a fost adoptată de Parlament fără temei mai ales pentru a face imposibilă dizolvarea Parlamentului, scop care nu urmărește interesul public de combatere a pandemiei. „De la instituirea stării de urgență, în timp ce măsurile orientate nemijlocit la combaterea pandemiei sunt relaxate sau abrogate, prevederile care afectează direct drepturile și libertățile constituționale ale cetățenilor sunt menținute ceea ce sporește riscul abuzurilor din partea autorităților și diminuează considerabil participarea societății civile în procesul decizional”, mai constată experţii Asociaţiei. Ei precizează că restricțiile impuse pe durata stării de urgenţă au avut ca efect, între altele, interzicerea exercitării libertății de întrunire pașnică, au afectat și dreptul cetățenilor la petiționare, informație și libertatea exprimării.

Comentatorul Victor Pelin constată în editorialul său săptămânal pe ipn.md că actuala criza guvernamentală și politică pe care o traversează R. Moldova este rezultatul hotărârii Curții Constituționale din martie 2016, prin care s-a revenit la alegerea directă a șefului statului de către cetățeni. „Acea hotărâre a făcut abstracție de jurisprudența Curții, creând haos în interpretarea acesteia. În pofida doctrinei de drept, forma de guvernare hibridă – când șeful statului este ales ca în republicile prezidențiale, dar are împuternicirile caracteristice republicilor parlamentare, nu a fost vreodată adoptată de legislatorul constituant sau de cetățenii R. Moldova. Această aberație, înfăptuită unilateral de CC, va genera, probabil, și în continuare conflicte între Președinție și Parlament”, crede comentatorul. „Pentru neadmiterea perpetuării crizei este necesar, fie ca CC să-și revizuiască jurisprudența pentru a o aduce în conformitate cu voința legislatorului constituant de până la reforma din 2000 sau de după aceasta, fie să demareze o reformă constituțională pentru a readuce lucrurile la normalitate”, concluzionează Victor Pelin.

Radio Chișinău îl citează pe analistul politic Ion Tăbîrţă care comentează apelul Partidul Socialiștilor către forțele de stânga de a face front comun la alegerile parlamentare. „Socialiștii sunt în căutări disperate după ce exercițiul lor de a zădărnici procesul electoral prin acest puci legat de Curtea Constituţională a eșuat... Evident, socialiștii caută disperat soluții inclusiv prin a crea blocuri electorale în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate care sunt inevitabile… Însă, Igor Dodon a făcut tot posibilul la Moscova ca alte proiecte importante de stânga să nu existe pe eșichierul politic și acesta, la fel, este un impediment”. Ion Tăbîrţă mai crede că socialiștii încearcă să zădărnicească alegerile anticipate pentru ca scrutinul parlamentar să aibă loc la o dată convenabilă lor, cel mai probabil în toamnă.

Adevarul.ro Moldova publică un editorial semnat de analistul român Iulian Chifu care ajunge la concluzia că liderul socialiştilor şi fostul preşedinte Igor Dodon a ajuns, prin gafele politice pe care le comite, cel mai bun agent electoral nu numai al Maiei Sandu – pe care a adus-o în locul său la Preşedinţie – dar şi al partidului prezidenţial PAS. „Prin acţiunea sa la adresa anticipatelor, a creat spaţiu de mişcare Preşedintelui. Prin promovarea pe sub uşă şi neconstituţional a stării de urgenţă, a trimis-o pe Maia Sandu asumat în opoziţie, creând toate premisele reorganizării şi consolidării coerente a electoratului întregii drepte în spatele său. Percepută ca fiind şi reprezentând Opoziţia, Maia Sandu are toate premisele să desfășoare, cu PAS, o campanie fără nici o problemă, cu duşman comun definit… Atacul la adresa Curţii Constituţionale a fost rapid tradus în mobilizarea în stradă de către PAS, constituind un motiv de confruntare cu Dodon, PSRM şi Parlamentul şi posibilitatea de marcare cu surle şi trâmbiţe, în deplină vizibilitate, a unei noi victorii a Maiei Sandu şi partidului prezidenţial, cu care se asociază astăzi mulţimea nemulţumită”, notează editorialistul. Iulian Chifu precizează că deznodământul crizei politice încă mai durează, dar insistă că fostul preşedinte pro-rus a oferit o victorie, pe toată linia şi fără drept de apel, Maiei Sandu la viitoarele alegeri anticipate.

Jurnalista Irina Papuc de la portalul sanatateinfo.md a căutat să afle cât au plătit alte state pentru vaccinul chinezesc CoronaVac procurat de Moldova la un preț ținut în secret. Autoarea scrie că nu este clar de ce contractul semnat de Moldova cu compania chineză Sinovac prevede o clauză de confidențialitate a costului, în condițiile în care autoritățile erau obligate să caute cele mai bune opțiuni pentru procurarea vaccinurilor. „Ministerul Sănătății se pare că s-a implicat într-o afacere îndoielnică cu o companie chineză cu istoric de mituire, care și-a vândut vaccinul în diverse piețe la prețuri exorbitante, chiar și de 32 de dolari doza, pe când AstraZeneca costă între 2 și maxim 4 dolari doza”, se spune în articol. Se mai precizează că CoronaVac este încă în faza trei de testare, iar datele privind eficiența acestui vaccin sunt contradictorii. Moldova ar fi avut alte opţiuni. Cel mai ieftin ser anti-Covid fiind AstraZeneca. „Nu este clar cât de repede sau nu ar fi putut R. Moldova să reușească să obțină un contract cu AstraZeneca, dar cert este că după ce unele țări au anunțat că vor înceta să mai folosească serul, lăsând neutilizate dozele rămase, Moldova ar fi putut avea șanse mai mari”, concluzionează jurnalista Irina Papuc.

Cu ocazia aniversării a 11 ani de la semnarea Parteneriatului Strategic dintre Republica Moldova şi România, TVR Moldova publică un reportaj în care trece în revistă sutele de proiecte strategice de anvergură bilaterale, de la construirea gazoductului Iaşi-Chişinău, renovarea grădiniţelor şi edificiilor de cultură, crearea programului SMURD şi până la oferirea ajutoarelor vitale în lupta cu pandemia globală de covid-19. În reportaj se menţionează, între altele, că încă din luna aprilie a anului trecut, Guvernul de la Bucureşti a donat materiale sanitare în valoare de 3,5 milioane de euro. Zeci de lucrători medicali din România au trecut Prutul pentru a lupta împotriva virusului cot la cot cu medicii din R. Moldova. Iar în primăvara acestui an, România a donat un lot de 204 mii de doze de vaccin anti-Covid. Se mai relatează că România a alocat 32 de milioane de euro pentru a fi renovate practic din temelie o mie de grădiniţe. „Practic fiecare a doua sau a treia grădiniţă din R. Moldova a beneficiat de acest proiect, iar acum, peste 80 de mii de copii au condiţii mult mai bune de educaţie”.

Portalul cu profil economic mold-street.com informează că pe piaţa energetică a R. Moldova situaţia rămâne instabilă, iar autorităţile caută soluții urgente pentru a preveni o nouă criză. „Situaţia creată este rezultatul unor evoluţii de pe piaţa energetică, necesităţii îndeplinirii unor angajamente asumate în cadrul procesului de integrare a sistemului energetic european, dar mai ales a luptelor subterane ce au loc între diferite grupări”, se spune în articol. Se amintește că doi cei mai mari furnizori de curent au semnat recent contracte directe de achiziţie a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan, care, la rândul său, a refuzat însă să ofere energie unor furnizori de alternativă, până când nu va fi creat un mecanism de calcul a volumelor energiei de echilibrare per fiecare companie. În articol se mai precizează că situaţia creaqtă a ajuns în vizorul președintei Maia Sandu care a convocat o şedinţă cu Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică şi cu Întreprinderea de Stat Moldelectrica. „ANRE şi Moldelectrica trebuie să asigure acces egal şi nedescriminatoriu la serviciile de echilibrare pentru toţi furnizorii de energie. Este inadmisibilă aplicarea selectivă a regulilor pentru a favoriza anumiţi furnizori, care fac uz de resursele administrative cu scopul de a monopoliza piaţa”, a declarat şefa statului.

XS
SM
MD
LG