Linkuri accesibilitate

„Propaganda de război”. Protest la Sofia împotriva unui film rusesc despre „eliberarea” orașului Mariupol


Protest în fața Centrului Cultural și de Informare al Rusiei din Sofia, Bulgaria
Protest în fața Centrului Cultural și de Informare al Rusiei din Sofia, Bulgaria

La Centrul Cultural și de Informare al Rusiei din Sofia a avut loc joi seara o proiecție a documentarului de propagandă "Azovstal".

Documentarul vorbește despre „eliberarea” orașului ucrainean Mariupol în cadrul „operațiunii militare speciale” a Rusiei împotriva Ucrainei.

„Este propagandă rusă”, au scandat zeci de bulgari și ucraineni care s-au adunat în fața clădirii în timpul proiecției. Ei purtau pancarte pe care scria „Imperialiștii ruși afară din Ucraina” și „Boicotați propaganda rusă”.

Proiecția a provocat o reacție dură din partea Ambasadei Ucrainei în Bulgaria. Aceasta a calificat evenimentul drept „propagandă de război pe față desfășurată de diplomați ruși pe teritoriul unui stat membru al UE și NATO”.

Filmul este realizat de corespondentul militar al televiziunii ruse de stat RT, Olga Kiriya. Difuzarea emisiunilor acestui post de televiziune a fost interzisă pe teritoriul UE după începerea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. În anunțul oficial al Consiliului UE, ca motiv al interdicției, se spune că este o măsură împotriva răspândirii dezinformării și manipulării informațiilor menite să destabilizeze țările.

RT și alte canale rusești au fost folosite pentru „dezinformare continuă și concertată și propagandă militară rusă”.

Potrivit versiunii RT, orașul portuar ucrainean Mariupol, situat pe coasta Mării Azov, nu a fost distrus, ci a fost eliberat. Unitățile militare ucrainene s-au retras pe teritoriul uzinei metalurgice Azovstal din oraș, unde s-au apărat timp de aproape o lună, până la 20 mai 2023. Filmul urmărește să acrediteze versiunea rusească potrivit căreia Rusia desfășoară o „operațiune de denazificare” și nu un război în Ucraina.

De la începutul invaziei militare la scară largă a Rusiei în Ucraina, ocupanții ruși au comis aproape 85 de mii de crime de război și alte atrocități, se spune în protestul Ambasadei Ucrainei. „Rușii au ucis peste 10 mii de civili ucraineni, au rănit peste 13 500, au deteriorat sau distrus aproape 100 de mii de elemente de infrastructură civilă. Armata rusă atacă zonele rezidențiale și infrastructura esențială a Ucrainei, încălcând în mod sistematic normele dreptului umanitar internațional", se arată în poziția Ambasadei Ucrainei.

Proiectarea filmului este o încercare de a justifica crima, agresiunea și ocuparea teritoriilor ucrainene, distrugerea orașului-erou ucrainean Mariupol, distrugerea uzinei metalurgice Azovstal, denaturarea faptelor despre apărarea eroică a orașului, să facă uitată uciderea a mii de civili ucraineni de către criminalii de război ruși, se mai spune în comunicat.

Reprezentanța diplomatică atrage atenția asupra acțiunilor misiunii diplomatice a Federației Ruse în Bulgaria, care „răspândește sistematic propaganda militară și ideologia rasismului”.

Avocatul Vladimir Doncev, fost deputat și președinte al comisiei parlamentare pentru afaceri interne, a scris pe profilul său de Facebook că a făcut apel pe 24 mai la ministerele de interne și de externe pentru a opri proiecția, pe care a calificat-o drept o „provocare nerușinată” dar aceste instituții nu au avut nicio reacție.

XS
SM
MD
LG