Linkuri accesibilitate

Propaganda Kremlinului în școlile din Rusia. Concursul școlar „Z Patriot” îi învață pe copii „ce sunt fasciștii”


În desenul făcut de unul din copiii din Rusia care participă la concurs apare mesajul „Pentru apărarea păcii”.
În desenul făcut de unul din copiii din Rusia care participă la concurs apare mesajul „Pentru apărarea păcii”.

Într-o zi, fiul cel mic al lui Mihail Saleiciuk, Kirill, a venit la el cu o întrebare ciudată: „Tată, ce este o operațiune specială?”

Apoi, Kirill a vrut să știe dacă tatăl său fusese vreodată la război.

„Este adevărat că cineva ar putea să ne atace?”, își amintește Saleiciuk că l-a întrebat fiul său.

Kirill participă la cursuri oferite de Casa Creativității Copiilor din Sakmara, un oraș din regiunea Orenburg a Rusiei. Alături de colegii săi de clasă și de alți copii din toată țara, a participat la lecții despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei și a fost obligat să participe la un concurs național de artă, denumit „Z Patriot” -- care promova propaganda Kremlinului despre război.

„Directorul Institutului, (Svetlana, n.r.) Malțeva, a venit la clasă și le-a spus (copiilor, n.r.) că oamenii din Ucraina suferă din cauza fasciștilor și că civilii de acolo trebuie să fie salvați, iar că arta copiilor poate inspira soldații noștri... și mai multe astfel de lucruri, ” a declarat Saleiciuk pentru Europa Liberă. „Ei concurează la diferite categorii precum 'Z pentru victorie' și 'Puterea e în adevăr'”.

Numele competiției și categoriile sale se bazează pe literele Z și V, care au devenit simbolurile narațiunilor false ale Guvernului rus conform cărora forțele ruse trimise în Ucraina extermină „neonaziști” și „criminali”.

Litera Z, instrumentul de propagandă al Rusiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:30 0:00

Competiția „Z Patriot” este una dintre numeroasele inițiative de propagandă.

Administrațiile locale și filialele partidului de lui Vladimir Putin, Rusia Unită organizează flash mob-uri, demonstrații, trimitere de mesaje de susținere.

Saleiciuk a spus că instructorii lui Kirill nu le-au „impus” copiilor să participe la proiect, ci că doar „le-au cerut, după cum mărturisesc copiii, foarte insistent”. Directorul Institutului le-a spus copiilor că aceasta este „o sarcină importantă și necesară” și că are scopul de a „sprijini” soldații ruși din regiunea Orenburg.

Saleiciuk a povestit că i-a spus fiului său că „e încă prea devreme” să învețe despre astfel de lucruri.

„Este datoria lui să muncească din greu la școală, să facă sport și să se joace”, a spus el. „Cel mai bine este să nu știe nimic despre război. Aceasta este părerea mea. Viața este destul de grea. De ce să se mai adauge povara acestei nebunii încărcată de sânge, moarte și violență?”

Cu toate acestea, Saleiciuk a spus că nu i-a interzis lui Kirill să participe la „Z Patriot”. Dacă s-ar opune, a spus el, ar ajunge doar „să mă coste mai mult”.

Viktoria Gherasimova spune că fiica ei, Maria, colegă a lui Kirill, a fost presată să participe la competiția „Z Patriot”. Gherasimova a spus că nu înțelege rostul proiectului.

„De ce trebuie copiii să deseneze avioane de luptă și tancuri?” a declarat ea pentru Europa Liberă. „Ar trebui să deseneze fluturi și flori.”

Fiica mai mare a lui Viktoriei este în clasa a IX-a și a fost, de asemenea, trimisă la competiția „Z Patriot” din școala ei.

„Pentru Rusia”, scrie pe unul dintre desene.
„Pentru Rusia”, scrie pe unul dintre desene.

„Înțelege multe și poate deosebi singură binele de rău”, a spus Gherasimova. „Dar copilul meu mai mic este în clasa a patra și nu poate gândi critic.”

Ea și-a amintit cum fiica ei și-a adus acasă desenul incomplet pe tema patriotismului.

„Ea a spus că profesorul i-a dat permisiunea să o termine acasă împreună cu părinții ei”, a spus Gherasimova. „Așa că puteți vedea că nu le pasă cu adevărat de educarea copiilor și nu le pasă dacă copiii l-au desenat ei înșiși. Singurul lucru important este să producă o imagine pe care să o poată include în raportul lor. Așa mi se pare.”

„Am ajutat-o pe fiica mea să-și termine poza ca să nu iasă în evidență”, a mărturisit Gherasimova. „Să facă la fel ca toți ceilalți.”

Desenul realizat de fiica Viktoriei Gerasimova, Maria, conține mesajul: „Pentru victorie”.
Desenul realizat de fiica Viktoriei Gerasimova, Maria, conține mesajul: „Pentru victorie”.

Ea a spus că întreaga intrare a Casei Creativității Copiilor e decorată cu „lucrări patriotice pe tema acestui Z”, adăugând că propaganda războiului din Ucraina a umbrit chiar și comemorarea contribuției sovietice la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, ziua de 9 Mai.

Mulți localnici au aplaudat inițiativa „Z Patriot” și potopul de evenimente pro-război din orașul lor.

„Totul este corect”, a spus Dmitri Sirovatov, un localnic.

„Ar trebui să știe totul din copilărie. Uită-te la câți tineri din Orenburg se întorc în sicrie... De aceea, aceste evenimente sunt necesare - astfel încât copiii să știe ce sunt fasciștii și să nu mai fie război. Din copilărie, ei trebuie să știe să nu se lase păcăliți de propagandă.”

O selecție a desenelor făcute de copii. Desenul din centru, al doilea pe direcția sus-jos, are mesajul: „Vă mulțumim pentru victorie”.
O selecție a desenelor făcute de copii. Desenul din centru, al doilea pe direcția sus-jos, are mesajul: „Vă mulțumim pentru victorie”.

Începând cu 22 mai, cel puțin 80 de soldați din regiunea Orenburg, la granița Rusiei cu Kazahstanul, au fost recunoscuți oficial ca fiind uciși în Ucraina.

Sirovatov a comparat sprijinirea forțelor trimise în Ucraina cu sprijinirea echipei naționale de fotbal sau hochei.

„Când echipa ta joacă pe propriul teren și tu îi susții, ei joacă mai bine și câștigă”, a spus el. „Războiul este la fel.” Competiția „Z Patriot” este deschisă tuturor copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani.

Robert Coalson a contribuit la acest articol realizat de Idel.Realities/RFE/RL, tradus și adaptat Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG