O asociație a investitorilor străini în Republica Moldova a prezentat astăzi autorităților în timpul unei conferințe mai multe propuneri pentru îmbunătățirea așa zisului climat investițional, cum ar fi liberalizarea vânzării de terenuri agricole, care să poată fi cumpărate și de străini. Ministrul economiei, Octavian Calmîc, cel al finanţelor, Octavian Armaşu, au fost de acord cu majoritatea sugestiilor, tot așa cum reprezentanții investitorilor au salutat o serie de inițiative recente ale guvernării, printre acestea și relaxarea legislației muncii. Liliana Barbăroşie s-a interesat ce acțiuni mai pot urma în această atmosferă de bună înțelegere.
Investitorii străini din Republica Moldova s-au grupat, de-a lungul timpului, în trei asociaţii mai mari. Foreign Investors Association (FIA), organizatoarea evenimentului, e doar una, cea mai veche, dintre ele. Interesele reprezentate de aceasta nu pot fi considerate ale tuturor investitorilor, ci doar ale membrilor asociaţiei respective. Printre ei – cei doi operatori de telefonie mobilă din Republica Moldova, cel mai mare producător de zahăr, al cărui director financiar a ajuns ministru de finanţe în guvernul actual, cel mai mare producător de ciment, o cunoscută bancă, o mare companie de asigurări şi unul din cele mai bine poziţionate mall-uri.
Care sunt propunerile?
În domeniul fiscal – în primul rând previzibilitate. În termeni mai concreţi – operatorii de telefonie mobilă ar vrea anularea zisei „taxe de lux” pe care sunt obligaţi s-o plătească încă din momentul intrării pe piaţa moldovenească, când un telefon mobil putea într-adevăr fi considerat un obiect de lux. S-au plâns operatorii şi pe consecinţele comunicării prin internet asupra sectorului. Căderea e de 30%. Soluţia pe care o văd - impozitarea convorbirilor prin intermediul aplicaţiilor de pe internet.
În legislaţia muncii – investitorii şi-ar dori să intre în vigoare cel puţin amendamentele adoptate deja, dar respinse de şeful statului.
În sectorul bancar – transparenţă în acţionariat şi măcar revenirea la ritmurile anterioare de creditare a economiei, după ce căderea a ajuns la 10%.
Trei capitole noi ale „Cărţii Albe” - un document în care asociaţia îşi trece, al cincilea an consecutiv, propunerile către autorităţi - sunt dedicate subiectului funciar, medicinei şi energeticii. Pe ce anume contează investitorii în aceste trei domenii? Printre propunerile mai importante - permiterea, în sfârşit, a vânzării de terenuri agricole către străini; la fel, scoaterea de sub monopolul statului şi admiterea privaţilor în sectoare medicale integre cum e cel al oncologiei; în sfârşit, interconectarea reţelelor electrice moldoveneşti cu cele româneşti, ce ar permite accesul R.Moldova la piaţa energetică europeană.
Prezent alături de ministrul finanţelor Octavian Armaşu la eveniment, ministrul economiei Octavian Calmîc s-a declarat convins de nevoia aplicării celor mai multe dintre propunerile FIA. El nu s-a abţinut şi de la promisiuni:
„Ne bucură faptul că aţi elaborat această sinteză. Multe din subiectele care s-au discutat o să încercăm să le aplicăm. Acolo, unde vor fi necesare studii de impact, o să vă încurajăm să participaţi la discuţii.”
Despre constrângeri provenite din corupţie şi nevoia măsurilor de combatere a acesteia, Cartea Albă elaborată de FIA nu pomeneşte vreun cuvânt. Asta în timp ce în studii sociologice, a arătat-o bunăoară o cercetare recentă efectuată de SBS-AXA la comanda IDIS Viitorul, antreprenorii, nu neapărat cei străini, invocă anume această problemă ca pe una din principalele piedici ce le afectează afacerile.