Linkuri accesibilitate

Protest anti-cărbuni la Praga


La un protest la Praga

Protestul de la Praga a fost co-organizat de mișcarea Limity jsme my – Limitele suntem noi, care luptă pentru încetarea folosirii cărbunelui ca sursă de energie în Cehia.

Mai mulți activiști pentru combaterea schimbărilor climaterice au blocat marți dimineață în mod simbolic clădirea Ministerului pentru mediul înconjurător de la Praga ca să protesteze împotriva deciziei guvernului de a prelungi exploatarea cărbunelui într-o mină la suprafață de mare capacitate.

Aproximativ 30 de oameni înarmați cu pancarte predominant verzi s-au plasat astăzi dimineață în fața intrării în clădirea Ministerului ceh pentru protecția mediului, la Praga, ca să-și exprime dezacordul față de prelungirea „vieții” uneia din cele mai mari mine de lignit din Cehia, Bilina.

„Dacă vom continua să ardem combustibili fosili, nu vom supraviețui”, a avertizat una din purtătoarele de cuvânt ale protestatarilor.

„Știm că suntem o țară mică, fără mare importanță, dar putem da exemplu altora, dacă vrem să mai avem viitor, ca planetă”, a mai spus activista reprezentând mișcarea civică Extinction Rebellion, care a început în Marea Britanie, dar este activă deja în multe alte țări. Protestul de la Praga a fost co-organizat de mișcarea Limity jsme my – Limitele suntem noi, care luptă pentru încetarea folosirii cărbunelui ca sursă de energie în Cehia.

Mica demonstrație a fost supravegheată de polițiști, iar pe durata ei angajații ministerului au putut intra și ieși după bunul plac din clădire.

Săptămâna trecută, Ministerul ceh al mediului a anunțat că a aprobat prelungirea exploatării minei de lignit Bilina până în anul 2035, cu cinci ani mai mult decât se prevedea înainte.

Concomitent, guvernul Mișcării ANO, condusă de unul din cei mai bogați oameni de afaceri din Cehia, Andrej Babis, a înființat o așa-numită „comisie a cărbunelui”. Teoretic, ea ar trebui să coordoneze renunțarea la cărbune, dar practic – spun criticii – este o structură menită să promoveze cât va mai fi posibil interesele lobby-lui energetic.

Demonstranții de la sediul Ministerului mediului au spus că greșeala guvernării este cu atât mai flagrantă, cu cât aparține tocmai ministerului mediului, care ar trebui să apere natura, nu s-o distrugă.

Deși după decizia guvernamentală exploatarea lignitului poate continua fără probleme, ecologiștii spun că nu se vor da bătuți și vor încerca să îi pună piedici legale.

Cehia este una din țările din UE încă dependente în mare măsură de arderea cărbunelui, ca și Polonia vecină. Ambele țări sunt „bine” reprezentate într-un clasament al celor mai poluate orașe din Europa, un fenomen care atinge proporții mari mai ales iarna, când localități ca Ostrava sau Most se acoperă adesea cu o plapumă de smog.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG