Linkuri accesibilitate

„Nu votului mixt!” Protestul zilei în fața Parlamentului (VIDEO)


Membri ai societății civile afirmă că proiectul de modificare a sistemului electoral de către Parlament „schimbă esența guvernării.”

Circa 150 de persoane, conform datelor Poliției, au protestat duminică în fața Parlamentului împotriva schimbării sistemului electoral. Demonstranții au cerut retragerea proiectelor democraților și socialiștilor care au votat vineri introducerea sistemului uninominal și mixt, respectiv.

Unul dintre liderii protestului spontan, directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, spune că proiectele votate în prima lectură se contrazic, astfel încât ar rămâne validă a doua propunere, e vorba de proiectul socialiștilor de a introduce sistemul electoral mixt.

Arcadie Barbăroșie
Arcadie Barbăroșie

„Cerințele noastre sunt foarte clare. În primul rând, Parlamentul trebuie să retragă această lege. Doi: cred că trebuie să se organizeze alegeri anticipate în condițiile vechii legi. Parlamentul actual nu este legitim. Trei: aceste alegeri trebuie să aibă loc eventual în toamnă.”

Membrii societății civile afirmă că: „aceste proiecte schimbă esența guvernării.” După părerea lor, vineri parlamentul a încălcat norme de procedură și nu a respectat legislația cu privire la transparență. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că votul final va avea loc după ce va fi consultată și Comisia de la Veneția, însă protestatarii au spus că nu au încredere în aceste promisiuni.

La flash-mob au fost prezenți membri ai ONG-urilor locale, lideri ai partidelor de opoziție, interpreți, cetățeni care au spus că s-au adunat datorită rețelelor de socializare. În mulțime erau persoane cu drapelul național în spate, mai mulți țineau în mâini pancarte cu mesaje anti-guvernare, precum: „Nu schimbăm sistemul electoral, vă schimbăm pe voi”, „La închisoare nu la guvernare”, „Dodon, ai ieșit la film cu Plaha?”.

Societatea civilă protestează în fața Parlamentului la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:01 0:00

- „După părerea mea, atât Partidul Democrat cât și PSRM-ul încearcă să-și asigure voturile la viitoarele alegeri parlamentare – asta este un mod de a o face.”

- „Ceea ce s-a întâmplat vinerea, când s-a votat votul mixt, înseamnă uzurparea puterii în stat în Republica Moldova.”

- „Problema nu este în sistemul electoral. Problema este în deputații care ajung acolo. Noi avem experiența atât a vecinilor noștri, a Ucrainei și a României, unde au fost sisteme electorale similare, sisteme mixte, sisteme uninominale, și ajungeau doar baroni locali și milionari în funcții [publice]”.

Manifestanții au spus că acțiunile de protest, care au început vineri în timp ce deputații votau schimbarea sistemului electoral, vor continua și pe parcursul săptămânii viitoare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG