Linkuri accesibilitate

Protest la Procuratura Generală: „Marina, noi suntem cu tine” | Noi alerte cu bombă în capitală


Partidul Șor a organizat primul protest antiguvernamental la Procuratura Generală vineri, 22 iulie, la o zi după reținerea Marinei Tauber
Partidul Șor a organizat primul protest antiguvernamental la Procuratura Generală vineri, 22 iulie, la o zi după reținerea Marinei Tauber

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene

  • Duminică, susținătorii Marinei Tauber, în frunte cu Ilan Șor prin Skype, au continuat protestele în fața Procuraturii Generale. Ca de fiecare dată, simpatizanții partidului au fost aduși organizat cu microbuze, scrie portalul newsmaker.md. Colegi de partid ai Marinei Tauber, dar și conducerea raionului Orhei au susținut discursuri la microfon și au scandat „Marina, noi suntem cu tine”. Prin skype, a protestat și liderul fugar al formațiunii politice, Ilan Șor, notează jurnaliștii. El a criticat guvernarea, pe care a acuzat-o că „ar vrea să-i închidă gura opoziției”. Deputata Partidului Șor, Marina Tauber a fost plasată în arest preventiv la Penitenciarul 13 din capitală pentru 30 de zile. Decizia a fost luată pe 23 iulie, de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.
  • „Producătorii de floarea soarelui și de porumb acuză pierderi importante”, titrează ipn.md. În localitățile în care au fost puține ploi, roada va fi cu 50% mai mică față de anul trecut, iar unde nu a plouat deloc în ultimele trei luni, preponderent în centrul și sudul țării, nu se va strânge nimic, a declarat Vasile Mârzenco, director executiv al Federației Naționale a Fermierilor, solicitat de IPN. „ N-are rost să te duci cu combina în câmp pentru că mai scumpe sunt serviciile de recoltare decât roada pe care o vor obține și o vor vinde”, a mai spus Mârzenco. Potrivit lui, cel mai mult au fost afectate de secetă suprafețele de floarea soarelui și de porumb din raioanele Ștefan Vodă, Cimișlia, Anenii Noi, Strășeni, Călărași și Telenești.
  • Ziarul de Gardă scrie că majoritatea râurilor din R. Moldova sunt afectate semnificativ de seceta din această vară și au un nivel al apelor scăzut. Datele Serviciului Hidrometeorologic de Stat arată că unele sectoare ale râurilor, între care Delia, Nîrnova, Sărata, Tigheci, Soloneț, Cogâlnic, Bîcovăț și Lunga, sunt secate. Acestea se află sub Cod roșu de urgență la secetă iar potrivit jurnaliștilor, agenții economici și populația sunt îndemnați să consume rațional resursele de apă din aceste bazine. Sub cod portocaliu de urgență la secetă se află râul Prut, râul Răut, râul Cogâlnic, râul Bâc, râul Ichel și alte câteva râuri mai mici. Râul Nistru se află sub Cod galben de secetă.
  • Activitatea Aeroportului Internațional Chișinău a fost perturbată duminică, din cauza unei noi alertă de minare al acestuia, care s-a dovedit a fi falsă. Replicamedia.md scrie că o persoană necunoscută a sesizat printr-un email despre faptul că pe teritoriul Aeroportului s-ar afla un obiect explozibil. După procedură, la fața locului au intervenit subdiviziunile specializate ale MAI pentru verificările de rigoare, pasagerii și personalul Aeroportului au fost evacuați în zone sigure, iar activitatea de înregistrare a fost oprită. Jurnaliștii amintesc că în ultimele săptămâni alertele cu bombă au vizat mai multe instituții din municipiul Chișinău printre care sediile judecătoriilor, Aeroportul Internațional Chișinău, sediul Adunării Populare a Găgăuziei și a altor clădiri publice și private. Activitatea acestora a fost perturbată, de fiecare dată, timp de mai multe ore iar la intervenții au fost implicați numeroși polițiști și angajați ai serviciilor specializare din cadrul IGP.

Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • „Dacă se va demonstra că Partidul Şor a fost finanţat din surse obscure, formaţiunea ar putea fi lichidată” este o postare TVR Moldova, printre cele mai populare în ultimele ultimele 24 de ore, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle. Este vorba de o declarație a directorul Centrului Naţional Anticorupţie, Iulian Rusu, făcută în cadrul unei emisiuni a postului de televiziune. Iulian Rusu a explicat că percheziţiile de săptămâna trecută, de la sediile Partidului Şor şi la imobilele persoanelor vizate în dosar, au fost necesare pentru a consolida probatoriul. Referindu-se la alte cazuri de corupţie, investigate de procurori, acesta a menţionat că oamenii legii au ridicat până acum un număr impresionant de bunuri importante pentru cauzele penale, inclusiv maşini de lux.
  • Pe Instagram, printre cele mai citite și comentate este o postare a TV8.md care anunța plasarea în arest pentru 30 de zile a deputatei Marina Tauber, în Penitenciarul nr.13. Jurnaliștii amintesc că aceasta a fost pusă sub învinuire pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și „falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului Politic „ȘOR”. Potrivit procurorului de caz, Mihail Ivanov, instanța ar fi admis demersul pentru că „există anumite riscuri privind sustragerea de la urmărirea penală, riscuri privind distrugerea probelor și săvârșirii de alte infracțiuni”.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG