Linkuri accesibilitate

Protest al opoziției la Chișinău: manifestanții cer sancțiuni internaționale împotriva lui Plahotniuc și Dodon


Pichet la TRM și marșul opoziției
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:49 0:00

La Chișinău a avut loc duminică, 17 septembrie, o nouă manifestație de protest împotriva guvernării organizată de Consiliul Marii Adunări Naţionale (creat în 2015 în timpul amplelor proteste antiguvernamentale) şi sprijinită de forţe de opoziţie - Partidul Platforma Demnitate și Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS). Câteva sute de persoane, venite din mai multe raioane ale ţării, au participat la protestul care a avut loc în scuarul Parlamentului.

Oamenii au scandat lozinci antiguvernare, iar pe pancarte se putea citi, între altele, „Jos Plahotniuc şi Dodon!”, „Vă rugăm să ne scuzaţi că noi protestăm, voi furaţi!” şi „Plahotniuc şi Dodon ruşinea R. Moldova!”

Liderii celor două formaţiuni de opoziţie, Maia Sandu şi Andrei Năstase, au ținut discursuri în faţa protestatarilor, vorbindu-le între altele că democraţia este pusă în pericol de ceea ce au numit ei „regimul hibrid Plahotniuc-Dodon”.

Lidera PAS, Maia Sandu: „PD ucide democraţia în fiecare zi. Şi-au subordonat toate instituţiile statului. PD care îşi zice pro-european a ignorat toate recomandările şi mesajele venite de la Bruxelles şi şi-a aprobat sistemul mixt care să-l menţină la putere pentru mulţi ani înainte. Igor Dodon pe faţă promovează interesele Kremlinului şi face toate jocurile lui Plahotniuc. Această guvernare nu ne reprezintă şi nu o să le permitem să fure puterea în continuare.”

Maia Sandu
Maia Sandu

Liderul Partidului Platforma DA, Andrei Năstase: „Aceşti doi indivizi Plahotniuc şi Dodon ne consideră naivi, să nu zic proşti. Ei se greşesc amarnic. Oamenii au înţeles jocul lor perfid de-a zarniţa. Nu avem dreptul să le permitem în continuare să batjocorească această ţară. ei au făcut corp comun – bandiții geopolitici şi oligarhii. Noi, cetăţenii cu demnitate, cetăţenii cu adevăr trebuie să facem front comun împotriva lor.”

Andrei Năstase
Andrei Năstase

Principalele revendicări anunțate şi incluse în rezoluția finală a mitingului, votată în unanimitate, contestă sistemul electoral mixt, vizează întoarcerea miliardului furat şi publicarea investigaţiei Kroll, odată ce aceasta va fi finalizat. Într-un alt punct din rezoluţie se cere instituțiilor internaționale să aplice sancțiuni individuale, inclusiv de a călători în UE, lui Plahotniuc și Dodon „principalii responsabili de derapajele antidemocratice și antieuropene ale guvernării și pentru încercările instaurării dictaturii”.

Totodată protestatarii au mai cerut asigurarea unei prezențe mai mari, cel puţin o dată pe săptămână, a opoziției extraparlamentare la televiziunea publică, pe care au acuzat-o de partizanat politic în favoarea puterii. Depolitizarea televiziunii publice şi demonopolizarea pieței audiovizuale au fost principalele revendicări ale protestatarilor anunţate şi la sediul Compania Teleradio-Moldova, unde protestatarii au ajuns mărșăluind pe străzile capitalei.

Aici au avut loc mici incidente, protestatarii încercând să forţeze cordoanele de poliţişti şi să se apropie de clădirea Companiei Teleradio-Moldova. Directoarea televiziunii Naționale Moldova 1 Ecaterina Stratan a ieșit în fața protestatarilor. Ea a respins acuzaţiile opoziţiei despre care a spus că este reflectată în buletinele de ştiri, dar a plecat în scurt timp fiind bruiată de protestatarii care scandau „Ora opoziţiei”, „Demisia”, „Nu minţiţi poporul cu televizorul” şi care au cerut emisie în direct de la protest.

Pentru duminica următoare, 24 septembrie, președintele Igor Dodon a anunțat şi el acțiuni de protest antiguvernamentale în mai multe raioane ale ţării cu participarea simpatizanților Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Igor Dodon în ajun nu a exclus că la aceste proteste s-au putea decide convocarea „Marii Adunare Națională” care să revendice debarcarea actualei puteri.

Opinia dvs.

Arată comentarii

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG