Linkuri accesibilitate

Protest studențesc împotriva unei intenții controversate a ministrului ceh al educației


Protest studențesc împotriva unei intenții controversate a ministrului ceh al educației
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:52 0:00

La sfârșitul săptămânii trecute, zeci de studenți ruși și belaruși, înmatriculați la universități cunoscute din Praga, au organizat o manifestație al cărei mesaj a fost „Studenții nu sunt un pericol”.

Îngrijorarea studenților vine după ce Ministrul ceh al Educației, Petr Gazdik, a spus: „Trebuie să fim vigilenți în ceea ce privește securitatea țării noastre, iar a-i instrui lui Putin experți IT care să-i servească, întorși în Rusia, ca hackeri - este un risc de securitate pentru noi!”

În ultima perioadă, mai multe Universități cehe au anunțat că studenților originari din Rusia și Belarus ar putea să li se interzică accesul la anumite specializări, considerate de importanță majoră, din cadrul facultăților.

„Sunt 10 sau 15 specializări pe care nu le poți studia dacă ești student rus sau belarus. Guvernului ceh îi este frică de faptul că studenții ruși și belaruși se vor întoarce acasă și că vor ajuta regimul datorită cunoștințelor obținute aici. Majoritatea studenților care locuiesc și învață aici nu planifică să se întoarcă acasă. Pentru majoritatea, viza de student este o modalitate de a evada din țară, ca să locuiască în Europa.” - insistă Ruslan, un tânăr originar din Rusia.

Ruslan spune că la sfârșitul acestui an academic urmează să susțină examenul de limbă cehă, după ce a învățat-o vreme de un an, înainte de a trece la studiul propriu-zis. El a venit la Praga pentru a studia chimia. Însă dacă acest lucru nu va mai fi posibil, va trebui, spune el, fie să-și aleagă o altă specializare, fie să renunțe la studii și să-și găsească un job temporar. Opțiunea de a reveni în Rusia pentru el este exclusă.

„Sunt originară din St. Petersburg, am venit aici ca să studiez programare. Dar, acum, mă tem că nu voi putea continua studiile, deoarece guvernul ceh consideră că sunt un pericol. Vrem să le arătăm celor din guvern că noi, studenții ruși și belaruși, nu suntem un pericol, din contra, suntem de partea lor. Noi nu suntem de-acord cu ceea ce face Putin și guvernul rus, am plecat de acolo exact din acest motiv.” - spune Ana, o altă tânără aflată într-o situație similară.

Pe lângă studenții ruși și belaruși, la manifestație au venit și studenți ucraineni, cehi și kazahi. Pe pancartele acestora puteai citi mesaje ca „Vrem să învățăm, nu vrem să luptăm”, „Nu războiului”, „Nu suntem un pericol” sau „Nu discriminați studenții ruși și belaruși”. În mulțime se puteau vedea steagurile Ucrainei, Cehiei, steagul alb-roșu al opoziției din Belarus, ca și steagul anti-război.

„Simplul fapt că țin în mână steagul anti-război alb-albastru, iar o poză cu mine într-o asemenea ipostază ar putea apărea oricând pe internet, dovedește că că eu vădit sunt împotriva războiului. Acest lucru, după cum știți, se consideră un delict în Rusia. Prin definiție, nu pot lucra pentru nici o entitate rusească, fiindcă, vedeți și voi, sunt împotriva guvernului rus, împotriva războiului.” - spune Artem, student rus.

Organizatorii evenimentului, studenți și ei, spun că i-au rugat pe colegii lor să nu aducă la manifestație steagul Rusiei, întrucât acesta este considerat un simbol al războiului. În cadrul evenimentului mai mulți studenți, inclusiv cehi, au venit în fața mulțimii pentru a transmite un mesaj de încurajare și solidaritate.

„Am desenat pe pancartă trei asteriscuri, iar mai jos încă cinci. Primele trei înseamnă „нет”, din rusă, iar următoarele înlocuiesc cuvântul „войне”: „Nu războiului”. Eu nu sunt persoana care să vrea să omoare pe cineva sau să facă rău altei țări. Eu doar vreau să-mi trăiesc în liniște viața și să studiez ceea ce mă pasionează.” - spune un alt tânăr din Belarus.

Statisticile arată că de la începutul invaziei rusești în Ucraina universitățile cehe au început să primească un număr tot mai mare de solicitări de înmatriculare, dar guvernarea de centru-dreapta a început și ea să ia în considerare măsuri pentru limitarea accesului studenților din cele două țări „agresoare”.

Discuțiile sunt departe de a se fi terminat. Universitățile cehe insistă că nu trebuie aplicat principiul vinei colective, dar spun că se vor conduce după deciziile guvernului, odată ce vor fi luate.

Situația a fost discutată recent la Praga și de lidera opoziției din Belarus, aflată în exil în Lituania, Svetlana Țihanovskaia, care a spus că Ministrul de Externe ceh i-a dat asigurări că universitățile cehe vor continua să admită candidați belarusi care îndeplinesc condițiile cerute.

Minstrul educației Petr Gazdik a spus cel mai recent că deciziile vor fi luate de la caz la caz - și se va ține cont și de cererile eventuale de azil primite de la studenți.

Previous Next

XS
SM
MD
LG