Simpatizanți ai blocului ACUM au manifestat joi în fața Parlamentului, cu câteva ore înainte de începerea primei ședințe a noului legislativ, în semn de protest față de condamnarea activiștilor platformei DA, Gheorghe Petic și fostului director adjunct la„ Poșta Moldovei”, Sergiu Cebotari. Miercuri, judecătoria Orhei l-a condamnat pe Petic în primă instanță la trei ani și șase luni de închisoare, cu executare în penitenciar de tip semi-închis. Petic a fost reținut în octombrie anul trecut și acuzat de viol într-un caz pe care el îl consideră fabricat de guvernare după ce el a deconspirat rețele de contrabandă protejate de înalți demnitari. În ce-l privește pe Cebotari, el a fost condamnat pentru escrocherie și muncă forțată la care ar fi supus mai multe persoane. Instanța i-a dat opt ani de închisoare, fiind privat de dreptul de a ocupa funcții de administrare. Ambele sentințe sunt cu drept de apel.
Câteva zeci de manifestanți, simpatizanți ai blocului ACUM, au venit în fața Legislativului pentru a-și exprima nemulțumirea față de condamnarea lui Gheorghe Petic și Sergiu Cebotari. Dar și pentru a-și manifesta sprijinul pentru comportamentul intransigent al deputaților blocului ACUM în legislativul convocat în ședința de constituire.
Oamenii s-au arătat indignați și de acțiunile forțelor de ordine după ce judecătoria Orhei a dat sentința de condamnare în dosarul lui Gheorghe Petic. Folosirea de gaze lacrimogene împotriva protestatarilor a fost disproporționată, a fost opinia protestatarilor adunați joi în fața parlamentului. Valeriu Covaliu, un bărbat între două vârste, crede că poliția a dat dovadă de exces de zel:
„Ne îngrijorează evenimentele care s-au petrecut zilele acestea, în special procesele de judecată cu tentă politică sigură. Așa ceva nu s-a mai văzut la noi. Până acum, cel puțin deschis, nu s-au mai făcut așa procese.”
Europa Liberă: Ce sentimente vă trec?
„Că revenim la stalinism. Mai urât decât stalinismul chiar, aș spune eu, fiindcă e o clică mafiotă, nici nu știu cum să-i mai numesc ca să nu greșesc.”
Printre pancartele ținute de protestatari am văzut un apel, caligrafiat grijuliu cu caractere de mână, care spunea următoarele „Stimați deputați, astăzi se hotărăște viitorul vostru, al nostru, al copiilor și al țării. Aruncați frica!”. Femeia care ținea coala de hârtie se numește Maria Șevcenco. Mi-a spus că a reacționat astfel la evenimentele de miercuri:
„M,-a copleșit așa o disperare. M-am simțit neapărată, am simțit că oricine poate în țara face ce vrea și cum îi trece prin cap, numai dacă ai zis o vorbă și cuiva nu i-a plăcut că ai arătat cu degetul spre fărădelegile lui. Cum ar fi că cineva vine să-ți fure o găină, tu te duci la el să-i spui asta și te bagă pe tine la pușcările și găina ți-a furat-o. Exact așa este acum la noi în țară. Nu ești liber. Nu este o țară democratică, nu ne îndreptăm spre democrație, ne îndreptăm spre Evul Mediu, când cineva poate să te lovească cum vrea. El dacă are bani și stă pe o mașină mare și frumoasă, el are dreptate, dar tu nu ai dreptate.”
Și protestul din fața Parlamentului s-a lăsat cu lacrimi, însă nu provocate de gazele lacrimogene, ci de… ceapa dată prin răzătoare de activiștii ai grupului Occupy Guguță. Ana-Maria Popa spune că această metodă este una sigură pentru sănătatea ochilor, spre deosebire de gaze care nu fac bine nici sănătății și nici democrației unui stat:
„Noi ne manifestăm îngrijorarea de faptul că în Republica Moldova poliția începe să folosească metode din ce în ce mai violente împotriva protestatarilor pașnici. Vrem să manifestăm prin acest gest că noi putem să ne provocăm singuri lacrimi prin tăiatul cepei, dar este împotriva dreptului de întrunire și dreptului la protest pașnic de a ataca protestatarii cu gaz lacrimogen. Este doar un gest simbolic prin care vrem să ne manifestăm dezacordul cu acțiunile poliției, tocmai pentru că am considerat că nu era necesar de aplicat această măsură.”
În fața mulțimii, de la o boxă rulantă, fruntașii blocului ACUM au ținut discursuri asemănătoare cu cele din campanie, lăsând să se înțeleagă că cele două condamnări, la fel și atitudinea forțelor de ordine față de protestatari, nu ar fi întâmplătoare. Deputatul Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite, spune că astfel puterea ar fi vrut să transmită un mesaj opoziției:
„Astăzi e o zi tristă, o zi tristă pentru că legislativul începe cu două procese politice: Petic și Cebotari. Cum poate să pudreze nasul acestei democrații afumate dacă noi începem cu procese politice? Cum poate cineva să considere serios că altcineva are oferte de comunicare cu opoziția, atunci când începe cu eliminarea adversarilor politici, oponenților politici? Noi știm care sunt interesele acestui regim! Astea sunt offshorurile și monopolurile de piață, instituții, inclusiv Procuratura Generală care stă să servească interesele cleptocrației din Republica Moldova.”
Într-un comunicat, Inspectoratul General al Poliției a explicat că miercuri, polițiștii adunați în preajma judecătoriei Orhei, au format un cordon pentru ca mașina în care se afla Gheorghe Petic să poată ieși din curtea instanței. Potrivit poliției, în acel moment un angajat al Inspectoratului Național de Patrulare a fost bruscat, inclusiv fizic, de unul dintre protestatari. ”Amenințat cu răfuială fizică de către un bărbat din mulțime, polițistul a aplicat mijloacele speciale, și anume gaze lacrimogene, pentru a opune rezistență agresiunilor și pentru a permite deplasarea transportului în deplina siguranță”.
Această acțiune, potrivit Amnesty International Moldova și asociației Promo-Lex, a fost excesivă și disproporționată. Organizațiile care monitorizează respectarea drepturilor omului în Republica Moldova au cerut Procuraturii Generale și Inspectoratului General de Poliție deschiderea unei anchete.
Revenind la pichetarea legislativului, la care au participat persoane cu vederi politice diferite, voi preciza că la câteva ore după încheierea ședinței Parlamentului, presa a anunțat că deputatul democrat Sergiu Sîrbu a fost agresat de activistul de stânga Pavel Grigorciuc în fața unui local din apropierea clădirii parlamentului. Potrivit presei, Sârbu ar fi fost internat la Spitalul de Urgență diagnosticat cu comoție cerebrală. În timp ce soția deputatului spune că acesta este „într-o stare gravă”, Pavel Grigorciuc afirmă, într-o postare pe Facebook, că i-a tras o palmă peste față pentru că Sârbu l-a insultat în public ceea ce ar putea fi probat de camerele de supraveghere din zonă. Poliția nu a comunicat oficial până la această oră despre incident.