În România se pregătesc noi proteste împotriva guvernării dominate de PSD, ai cărui lideri sunt ocupați în ultimele zile cu respingerea unor critici de la UE și modificarea în ritm alert a legilor justiției.
„De 1 Decembrie, venim în Piața Victoriei să strigăm două lucruri: La mulți ani, România! și Demisia! Această țară merită mai mult decât un Guvern incompetent și toxic, a cărui unică misiune este să îl scape pe Liviu Dragnea de pușcărie” – am citat din mesajul pe Facebook al organizatorilor – șase asociații civice, între care #rezist și Corupția Ucide. În nici 24 de ore de la postare, peste 10.000 de oameni s-au declarat interesați de protest.
Este răspunsul pe care românii îl dau guvernării PSD-ALDE, după rapoartele cele mai severe ale Uniunii Europene asupra României, care au fost sfidate de Putere. Abia astăzi, premierul Viorica Vasilica Dăncilă a avut o poziție oficilă față de criticile europene, pe care le-a respins, afirmând că România ca țară a fost nedreptățită de Bruxelles. Or, inițiatorii protestului tocmai între Guvern și țară au făcut o distincție. Ei spun că „pentru ca România de azi să rămână unde îi este locul, în Uniunea Europeană, este nevoie să scape de grupul infracțional care a ajuns la conducerea ei și care vrea să o scoată în decorul Europei”.
Este primul mare protest anunțat după mitingul de la 10 august, înăbușit în gaze lacrimogene și violențe care au amintit de mineriadele lui 90. Între timp, dosarul 10 august - cu peste 700 de victime și cu șefii Jandarmeriei sub urmărire penală - a stagnat. Însă rezoluția Parlamentului European condamnă violențele la care autoritățile au recurs la 10 august și cere transparență în anchetă – o trimitere la faptul că documentele operațiunii împotriva a 100.000 de oameni pașnici au fost secretizate, iar Guvernul nu și-a asumat politic ordinele de represiune.
O decizie recentă a Justiției împiedică însă organizarea de proteste neînregistrate sau interzise de Primărie. Ciprian Ciucu este consilier liberal la Primăria București și spune că ar fi ilegală interzicerea protestului de la 1 Decembrie, pentru că este unul pașnic. El a invocat o decizie a primarului Gabriela Firea de anul trecut, când Piața Victoriei a fost ocupată de comercianți la un târg de Crăciun, împiedicând un miting de proporții împotriva modificării legilor Justiției. Anul acesta însă o găsește pe Gabriela Firea cel mai aprig contestatar al lui Liviu Dragnea, liderul PSD.
Guvernul este prins în corzi zilele acestea. La București se anunță o grevă generală a transportatorilor publici. Într-un oraș cu aproape patru milioane de suflete și bulevarde neîncăpătoare, sindicaliștii de la metrou, conduși de un fost deputat social-democrat, Ion Rădoi, amenință că paralizează Capitala dacă nu le cresc salariile cu 48%. Aliați ai PSD de-a lungul timpului, sindicaliștii de la metrou, ale căror firme private au primit bani de la buget de ani și ani, au rupt „pacea socială” .
Tensiunea a crescut în ultimele zile, când românii au auzit de la Bruxelles radiografia actualei guvernări – o țară condusă de cleptocrați...
Tensiunea a crescut în ultimele zile, când românii au auzit de la Bruxelles radiografia actualei guvernări – o țară condusă de cleptocrați, care au limitat puterile magistraților pentru a-și conserva rețetele după care s-au îmbogățit. Pe valul de nemulțumire care se simte la tot pasul, și opoziția a prins curaj. Liderii ei plănuiesc să depună o moțiune de cenzură care, dacă ar fi adoptată de Parlament, Guvernul Dăncilă ar fi demis. Au nevoie însă de 67 de voturi din băncile Puterii, pe care speră să le obțină de la minorități și de la adversarii din PSD ai lui Liviu Dragnea. Iar această moțiune, chiar dacă nu va trece, în preajma lui 1 Decembrie va fi dezbătută în Parlament.
1 Decembrie la Centenar, așadar, nu va fi doar festivist, cum l-a gândit Puterea, care a cheltuit milioane de euro din bani publici pentru parade și spectacole populare. O mare parte a populației va ieși din nou în stradă pentru a le cere guvernanților să plece, iar României, să rămână în Uniunea Europeană.