În capitala Georgiei, la Tbilisi, un tribunal va începe marți procesul împotriva unui grup de 37 de manifestanți, reținuți în timpul ultimelor proteste de la parlament. Între timp, Ministerul de Interne a anunțat că „toate căile de acces în parlament au fost deblocate”.
Luni seară, poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva simpatizanților opoziției care blocau intrările în clădirea parlamentului după respingerea de către putere, săptămâna trecută, a propunerii trecerii de a la sistemul electoral mixt la cel proporțional înaintea alegerilor parlamentare programate pentru anul viitor.
Se pare că șase persoane au fost rănite, inclusiv doi polițiști, a anunțat ministerul de interne.
La protestele începute duminică, cei aproximativ 20.000 de participanți au cerut dizolvarea parlamentului și organizarea de alegeri anticipate.
Statele Unite și Uniunea Europeană au apelat deja la guvernul georgian să înceapă un dialog „calm și respectuos” cu reprezentanții societăți civile.
Trecerea la sistemul electoral proporțional a fost cerut încă de la protestele din vară, opoziția susținând că actualul sistem mixt, favorizează candidații partidului de guvernământ „Visul georgian”.
Deși aparent „Visul georgian” a sprijinit schimbarea sistemului electoral, această măsură nu a trecut de parlament, ceea ce a dus și la demisia vice-președintei parlamentului, Tamara Khangoșvili.
Primarul capitalei Tbilisi și secretar general al partidului de guvernământ a argumentat însă că sistemul electoral nu poate fi schimbat cu mai puțin de un an înainte de alegerile generale, așa că electoratul trebuie să „schimbe lucrurile, dacă vrea” la urne. „Apelăm la opoziție să se pregătească de alegeri” a mai declarat primarul din Tbilisi.
Pe de altă parte, ambasada americană și reprezentanța Uniunii Europene la Tbilisi au declarat că dezamăgirea georgienilor este „de înțeles” după ce parlamentul a respins schimbarea sistemului electoral.