Linkuri accesibilitate

Bilanțul polițienesc al protestelor de duminica și replica organizatorilor


Ciocniri între protestatari și poliție la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:36 0:00

Ciocniri între protestatari și poliție la Chișinău

Sute de persoane au participat duminică la protestul de la Chișinău , la care s-a cerut renunțarea la noul sistem electoral mixt și depolitizarea televiziunii publice. Poliţia de la Chişinău a anunţat că cercetează penal „altercaţiile” din apropierea televiziunii publice. Şoferul microbuzului care, potrivit poliţiei, s-ar fi „deplasat în direcţia cordonului viu de poliţişti, punând în pericol viaţa şi sănătatea celor prezenţi la protest” a fost reţinut pentru 72 de ore, iar automobilul a fost sechestrat. De cealaltă parte, unul dintre organizatori, liderul PPDA, Andrei Năstase, susţine că microbuzul care a transportat instalația de sunet a protestatarilor nu ar fi intrat în mulţime, aşa cum afirmă poliţia, şi că protestul a decurs fără violenţe.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00
Link direct

Poliția spune că singura persoană reţinută şi cercetată penal, după protestul de duminică, este șoferul microbuzului care, ignorând îndemnurile colaboratorilor, ar fi intrat în mulțime, vătămând patru poliţişti. Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul de 50 de ani riscă pedeapsă de până la 8 ani de închisoare.

Şeful adjunct al Inspectoratului general de poliţie, Gheorghe Cavcaliuc, crede că organizatorii protestului s-ar face şi ei responsabili de declanșarea violenţelor şi nu a exclus o eventuală tragere la răspundere a acestora:

„Un raport de sesizare va fi remis organelor competente pentru a examina care sunt acţiunile şi inacţiunile organizatorilor şi pentru a trage la răspundere pentru faptul că un protest, pe care ei, ca organizatori, conform legislaţiei, trebuiau să-l asigure ca fiind unul paşnic a degenerat în unul violent, mai mult ca atât că a fost pusă în pericol viaţa şi sănătatea atât a poliţiştilor, cât şi a participanţilor la protest.”

De cealaltă parte, organizatorii protestelor, între ei Maia Sandu şi Andrei Năstase, au acuzat la o conferinţă de presă poliția pentru că ar prezintă în mod deliberat o evoluţie eronată a situaţiei, ajutând guvernarea să obțină „dividende politice”. Liderul Partidului Platforma DA, Andrei Năstase:

Andrei Năstase
Andrei Năstase

„Acel microbuz s-a instalat în acel loc pentru a face cale protestatarilor care veneau din urmă şi pentru a plasa acele boxe. Atât. Nimeni nu a avut intenţia să treacă poartă, să treacă prin cordonul de poliţie. Dimpotrivă poliţia nu a ştiut să gestioneze o situaţie simplă. S-a vrut o provocare. Oamenii care au venit acolo nu au fost violenţi. În care mulţime a intrat acel microbuz. De ce se minte? De ce pe durerea şi drama europenilor care merg pe stradă cu gândul că o să intre peste ei un terorist se fac la noi dividende politice?”

Presa de la Chişinău îl citează pe avocatul șoferului reținut care susţine că acesta ar fi nevinovat, întrucât ar fi fost ghidat de poliţişti pe întreg traseul.

Atât Andrei Năstase, cât şi lidera PAS Maia Sandu au spus că sunt gata să coopereze cu acheta şi să depună declaraţii în calitate de martori oculari, doar că ei nu îşi asumă responsabilitatea pentru pretinsele violenţe şi altercaţii. Din nou, Andrei Năstase:

„Dacă şi au existat violenţe, acestea au fost provocate de cei care au folosit gaze lacrimogene împotriva a două doamne, de peste 60 de ani, care au avut de suferit şi doar la insistenţa noastră unul dintre poliţişti le-a însoţit la ambulanţă.”

Liderii opoziţiei au mai acuzat poliţia că ar fi împiedicat şi intimidat oamenii să ajungă la protest, dar şi că ar fi sechestrat câteva instalaţii de sunet, care urmau să fie folosite la manifestaţie.

Şeful adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc a respins toate acuzaţiile:

„Indicaţii de a aplica gaze lacrimogene sau alte mijloace speciale nu au fost date, cu toate că protestatarii care erau acolo au fost foarte violenţi. Nu este prima dată când liderii partidelor politice încearcă să facă capital politic pe seama poliţiei, încercând să ne învinuiască de diverse acţiuni sau inacţiuni. Cred că este o chestie de manipulare.”

Partidul Democrat de guvernământ a condamnat „vehement”, într-o reacţie, incidentul cu microbuzul. „Condamnăm modul cinic în care liderii PAS şi Partidului Platforma DA, Maia Sandu şi Andrei Năstase, organizatori ai protestului de duminică, au aşteptat pasiv să vadă cum microbuzul trece peste cordonul de poliţişti”, se spune în comunicatul de presă al democraţilor care au cerut investigarea „de urgenţă” a cazului.

Partidul de guvernământ nu a reacţionat însă la cele patru revendicări ale protestatarilor, şi anume abrogarea sistemului electoral mixt, demonopolizarea mass-media, întoarcerea miliardului furat şi aplicarea unor sancţiuni internaţionale împotriva liderului coaliţiei de guvernare Vlad Plahotniuc şi a preşedintelui Igor Dodon. Şeful statului nu a reacţionat nici el deocamdată la revendicările opoziţiei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG