Linkuri accesibilitate

Protestele din Hong Kong continuă, China le numește „terorism”


Protestatar la Hong Kong

Unii experți au spus că folosirea cuvântului „terorism” în declarația chineză despre protestele de la aeroportul din Hong Kong ar putea prevesti recurgerea la legislație antiteroristă.

Aeroportul Internațional din Hong Kong, al optulea din lume ca trafic, a anulat luni toate zborurile, dând vina pe protestatarii antiguvernamentali, iar China a spus că protestele care durează într-o formă sau alta de peste două luni încep să semene cu „terorismul”. Autoritatea aeroportuară a spus luni că lucrează la reluarea zborurilor de la 6 dimineață în ziua de marți.

Mari mulțimi de demonstranți au ocupat, începând de sâmbătă, o parte a sălii de sosiri, într-un efort pașnic de a obține un ecou internațional mai mare la protestele împotriva a ceea ce consideră a fi servilismul autorităților locale față de Beijing. Demonstranții îmbrăcați în negru au scandat: „Luptați pentru Hong Kong, luptați alături de noi” și „Hong Kong-ul liber!”.

Participanții la protestele de la aeroport au informat turiștii care tocmai soseau în orașul lor despre situația politică locală. Luni, unii protestatari aveau bandaje sau benzi negre peste ochi, într-o referință la soarta unei demonstrante care a fost lovită în ochi zilele trecute și despre care se crede că și-a pierdut vederea.

Protestatari purtând bandaje sau benzi negre peste ochi
Protestatari purtând bandaje sau benzi negre peste ochi

După anunțul suspendării tuturor zborurilor de luni, în total vreo 150, la aeroport au fost scene de panică și nervozitate extremă mai ales în rândurile pasagerilor, iar transportul public a făcut față cu greu valului de oameni, inclusiv protestatari, nevoiți să facă cale întoarsă către oraș. Compania Cathay Pacific, care își are baza la Hong Kong, a avertizat că suspendarea zborurilor ar putea dura și marți și a cerut pasagerilor să dea dovadă de răbdare.

La Bejing, purtătorul de cuvânt al Biroului pentru Hong Kong și Macao din guvernul chinez, Yang Guang, a spus că „demonstranții radicali din Hong Kong au folosit repetat violența împotriva polițiștilor”, iar ultimele lor metode, mai violente decât înainte, „arată apariția primelor semne de terorism”.

Unii experți juridici citați de Reuters au spus că folosirea cuvântului „terorism” în declarația chineză despre protestele de la aeroportul din Hong Kong ar putea prevesti recurgerea la legislație antiteroristă. Între timp, Poliția Populară Armată a Chinei a început exerciții la Șenzen, primul mare oraș chinez de peste graniță. Mulți protestatari au răspuns la aceste știri ieșind din nou în stradă, la Hong Kong, pichetând o secție de poliție și revenind cu sutele într-o stație de metrou unde activiștii au fost bătuți la unul din proteste.

Protestele au avut mai întâi ca țintă un proiect de lege care ar fi facilitat extrădările de suspecți spre China comunistă. Inițiativa a fost între timp suspendată, dar protestele au continuat lărgindu-și paleta de revendicări, sub numitorul comun al „salvgardării democrației” în fosta colonie britanică, trecută în 1997 sub jurisdicția chineză.

XS
SM
MD
LG