Linkuri accesibilitate

Protestele sociale din Bulgaria se extind


Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Protestele părinților de copii cu dizabilități care cer majorarea ajutoarelor sociale se vor intensifica în cursul săptămânii. O nouă tabără de protest va apărea în apropierea Ministerului muncii și politicii sociale de la Sofia.

Protestatarii spun că proiectul de lege prin care guvernul încearcă să dezamorseze nemulțumirile e discriminatoriu. Proiectul nu face decât să suplimenteze cu echivalentul a 10 euro ajutoarele lunare oferite tuturor oamenilor cu dizabilități. Dar și îmbunătățită, ea va putea intra în vigoare abia peste un an pentru că va trebui elaborat și un regulament de funcționare.

Părinții sunt nemulțumiți de poziția ministrului muncii și politicii sociale Biser Petkov. Ei consideră că organizațiile care pretind că reprezintă interesele oamenilor cu dizabilități sunt controlate de guvern prin subvențiile anuale care asigură salarii mari liderilor acestora. Protestatarii au cerut demisia președinților acestor organizații.

Avocatul poporului Maia Manolova a declarat că proiectul de lege arată că guvernanții nu doresc reformarea sistemului social. Manolova e nemulțumită că nu se acceptă abordarea individuală a problemelor. „Niciuna din promisiunile premierului Borisov și din propunerile mele nu se află în proiectul de lege”, a spus Manolova. A fost respinsă și propunerea privind crearea unui organ de monitorizare a respectării Convenției pentru oamenii cu dizabilități. Din nou sunt prevăzute subvenții numai pentru așa-zise organizații reprezentative. S-au dat milioane pentru un registru al oamenilor cu dizabilități care practic nu există.

Protestatarii au avertizat că vor crea o a doua tabără de corturi a protestului – de data aceasta în fața ministerului muncii și politicii sociale. Astfel de tabere există de două luni în mai toate orașele mari. Părinții copiilor cu dizabilități protestează sub lozinca „Sistemul ucide”.

Bulgaria se numără printre țările europene cu cele mai mici cheltuieli de protecție socială. În acest scop sunt alocate în ultimii ani 18% din PIB fața de 29% - media pe Uniunea Europeană. Pe cap de locuitor situația Bulgariei este și mai tragică. Cu 675 de euro, țara ocupă ultimul loc în cadrul Uniunii. Ungaria de pildă are 1700 de euro.

Ministrul Biser Petkov a promis triplarea adaosului pentru oamenii cu invaliditate din așa zisă categoria a 3-a. În realitate este vorba de o majorare de la nivelul actual de 6 euro pe lună la numai 17 euro.

Previous Next

XS
SM
MD
LG