Tensiunile dintre Ucraina și Rusia au căpătat vineri o nuanță... moldovenească, odată ce serviciile de informații ucrainene au avertizat că Moscova ar pune la cale provocări împotriva Kievului pe filieră transnistreană. Știrea a venit după ceea ce Ucraina descrie ca un atac cibernetic masiv împotriva site-urilor guvernamentale, care însă NU a compromis datele personale ale cetățenilor.
Serviciile de informații ucrainene au spus vineri că serviciile speciale rusești pregătesc „provocări” împotriva militarilor ruși din Transnistria, intenționând să dea vina pe Ucraina, informează Reuters.
Într-o declarație de presă se mai spune că provocările ar putea avea ca țintă depozitele de armament și muniții din regiunea separatistă a Moldovei.
Avertismentul vine după ce Ucraina a spus vineri că s-a confruntat un atac cibernetic masiv.
Oficiali de la ministerul culturii și informației din Ucraina au spus că atacul și-ar fi avut originea în Rusia, a afectat cel puțin 70 de site-uri guvernamentale și ar fi o răzbunare pentru ceea ce ucrainenii consideră a fi „înfrângerea” suferită de Rusia în încercarea de a bloca eventuala primire a Ucrainei în NATO.
În mesajele postate pe unele site-uri atacate, scrise în rusă, ucraineană și polonă, hackerii spun că datele personale ale ucrainenilor ar fi fost compromise, dar oficialii de securitate cibernetică de la Kiev au dat asigurări că asemenea scurgeri nu au avut loc și că atacul nu a făcut decât să „desfigureze” pagini web, fără să infiltreze profund vreun sistem sensibil.
Un ministru din guvernul de la Kiev a spus că mare parte din site-urile atacate au fost „reparate” deja vineri.
Atacul cibernetic asupra unor site-uri guvernamentale din Ucraina, inclusiv asupra site-ului Ministerului de Externe de la Kiev, a fost condamnat de ministrul de externe moldovean Nicu Popescu. „Condamnăm ferm astfel de activități cibernetice rău intenționate!” – a spus ministrul pe Twitter.
Chișinăul nu a reacționat însă de îndată la declarația ucraineană că rușii ar pune la cale provocări în Transnistria.
Atacul cibernetic a fost condamnat și de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, care a adăugat că alianța va continua să ajute la consolidarea siguranței cibernetice a Ucrainei, inclusiv print-un acord ce urmează să fie semnat zilele următoare. „Sprijinul politic și practic puternic pentru Ucraina din partea NATO va continua”, a mai spus Stoltenberg.
Evoluțiile vin pe fondul tensiunilor provocate de masarea a 100.000 de militari ruși în apropierea graniței cu Ucraina și al lipsei de rezultate concrete în discuțiile pe teme de securitate purtate săptămâna aceasta de diplomații ruși cu oficiali americani, de la NATO și în cadrul OSCE. (MT)