Linkuri accesibilitate

Pupăza de pe blazon (VIDEO)


Vasile Botnaru în studioul Europei Libere de la Chișinău

Un minut electoral cu Vasile Botnaru.

Poate greșesc, dar am ajuns la concluzia că parlamentarismul moldovenesc a devenit, înainte de toate, un fel de business cu profit garantat lăsând în trecutul glorios sensurile primordiale din manualele de politologie. Mi-ar lua prea mult spațiu să vă dau și nume de referință în sprijinul acestei ipoteze.

Cei care supraviețuiesc în furtunile din ligheanul politicii moldovenești, nu mai ajung să dea seama pentru degradarea continuă a nivelului de viață și exodul pandemic cauzat de proasta guvernare. Nu zic, poate au remușcări și suferă în taină, dar declarațiile lor de avere le oblojesc rănile sufletești.

Uitați-vă la aceste opere alese, mai cu seamă ale candidaților pe care guvernarea îi vrea numaidecât în viitorul Parlament. Casele, autoturismele și loturile de pământ adunate cu tenacitatea veveriței din Ice Age sunt cea mai bună carte de vizită a elitelor care nu se mai satură de guvernat. Cel mai mult mă impresionează sumele creditelor. Ce curajoși sunt debitorii! Dar și mai curajoși sunt creditorii.

Casele, autoturismele și loturile de pământ adunate cu tenacitatea veveriței din Ice Age sunt cea mai bună carte de vizită a elitelor care nu se mai satură de guvernat...

Câtă dărnicie șăgalnică și încredere nemărginită au băncile în capacitatea deputaților de a rambursa împrumuturile apăsătoare, chiar dacă dumnealor au venituri salariale foarte modeste și după un cel mai apropiat scrutin pot deveni șomeri. În declarațiile lor vedem însă împrumuturi cât Dunărea de mari și late, la dobânzi extrem de avantajoase. De ce oare? Pentru că sunt în serviciul partidului. Iar partidul e în serviciul poporului. Prin urmare partidul, acționând în numele poporului, niciodată nu-și va lăsa pe drumuri soldații devotați. Mereu îi va recompensa pentru loialitate cu un lucrative job – așa e tradusă în engleză sintagma hlebnoye mesteciko încetățenită de Gogol în Suflete moarte.

În Rusia de astăzi Cicikov huzurește. Iată de ce spațiul răsăritean e mai ademenitor pentru veverițele politicii moldovenești, e ca o casă de piatră în care s-au adăpostit Nif-Naf-Nuf. De altfel, limba rusă a conservat mai multe sintagme relevante – rybnoye mesto, zolotoye dno, tioploye mesto. Traduse în româna moldovenească ar suna ANSA, ANRE, CC, CNI, PRSTKLMNO… Cel mai haios sună în finlandeză, jucăuș și chiar duios - leipäpaikka. Iar cel mai dur în chineză – kalasnikov! Doamne ferește, nu sprijin reintroducerea pedepsei capitale pentru fapte de corupție, asemeni unui candidat zgomotos care e gata să-și bage gămălia în ghilotină doar să triumfe dreptatea. Dar un Sf. Nicolae din cui nimănui nu strică.

P.S. O colegă de-a noastră de la Praga ne-a atras atenția că în glosarul electoral din R.Moldova se folosește sintagma candidat PE circumscripția uninominală, deși în română e corect să se spună ÎN circumscripția uninominală. Oare de ce? Prepozitia PE trădează adevărata atitudine. Candidații, dar mai ales deputații se vor călare PE circumscripții, și mai puțin ÎN rând cu lumea.

Vezi comentarii (2)

Acest forum a fost închis

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG