Linkuri accesibilitate

Putem să creștem start-up-uri în Moldova


Putem să creștem start-up-uri în Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 1:10:50 0:00

Un podcast despre idei și subiecte, care merită mai multă atenție în spațiul informațional. În cadrul podcastului împreună cu invitații vom aborda temele legate de educație, inovație, tehnologie, creativitate și antreprenoriat. Scopul podcastului este să promoveze idei care merită răspândite mai departe, promovarea bunelor practici, oportunităților de dezvoltare, a unor tineri profesioniști care pot reprezenta role-models pentru noua generație.

În ultimii ani s-au parcurs pași importanți pentru a dezvolta sectorul TIC din Moldova, tot mai multe start-up-uri au fost încurajate să își focuseze activitatea aici, iar lucrurile par să meargă în direcția corectă. Totuși, se constată faptul că, în continuare, statul nu-i poate motiva pe dezvoltatorii moldoveni să aibă încredere în el și tot mai multe start-up-uri, deși deschise în Moldova, sunt înregistrate și achită taxe în alte țări.

Marina Bzovîi, directoarea executivă a Asociației companiilor private din domeniul TIC din Moldova (ATIC), explică situația ca fiind una nu neapărat gri, susținând că lucrurile se vor îmbunătăți în câțiva ani. „Tendința este că majoritatea start-up-urilor din Moldova tind să se înregistreze fie în SUA, fie în Marea Britanie și UE. Acolo există acces la investiții, oportunități. Încă suntem la început, mai avem de crescut ca start-up-urile să vină cu soluții pe entități moldovenești. Din păcate, este o tendință ca acele start-up-uri care încep acasă, la urmă să nu se mai regăsească, să-și piardă asocierea cu Republica Moldova. Vrem să vedem cât mai mulți „unicorni” aici, acasă, care să se promoveze ca start-up-uri moldovenești”, spune Marina în cea mai nouă ediție a podcastului „Mai departe” cu Artur Gurău.

Experta în domeniul TIC este convinsă că, dacă se va lucra la imaginea țării și la încrederea cetățenilor față de justiție, tot mai multe start-up-uri vor fi gata să își focuseze activitatea pe țara noastră. „Cred că mai avem de lucru ca să poziționăn imaginea țării ca fiind o destinație TIC. Nu vreau să fim pesimiști. De ce trebuie să evităm să evoluăm la noi acasă? Cu siguranță putem să creștem start-up-uri în Moldova. Avem capital uman, fete și băieți care pot să creeze soluții competitive la nivel internațional. Paralel, mai sunt locuri unde mai putem lucra. Nu e vorba doar de reglementări, e vorba de încrederea în justiție, în instanțe, imaginea pe care o avem la nivel internațional”, declară directoarea ATIC.

XS
SM
MD
LG