Linkuri accesibilitate

Putin a fost implicat în doborârea avionului MH17, dar nu poate fi inculpat


O bucată a aparatului Boeing 777, Malaysia Airlines, zborul MH17, care s-a prăbușit în apropiere de Donețk, Ucraina, pe 17 iulie 2014.
O bucată a aparatului Boeing 777, Malaysia Airlines, zborul MH17, care s-a prăbușit în apropiere de Donețk, Ucraina, pe 17 iulie 2014.

Anchetatorii olandezi au stabilit pe baza unor convorbiri telefonice interceptate că președintele rus Vladimir Putin a jucat un rol activ în doborârea avionului de pasageri malaezian MH17 deasupra estului Ucrainei în iulie 2014.

Sunt indicații „puternice” că Putin a aprobat personal decizia de a pune la dispoziția rebelilor din Donbass racheta BUK cu care au fost omorâți toți cei 298 de oameni de la bordul aeronavei plecate de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, spun investigatorii.

Nu există însă dovezi că Putin a ordonat explicit ca racheta să fie folosită pentru doborârea avionului, iar liderul rus oricum se bucură de imunitate grație funcției deținute.

Anchetatorii au mai spus că nu există dovezi nici pentru inculparea altor suspecți, iar în consecință ancheta a fost temporar suspendată. „Ne-am atins limitele”, au recunoscut investigatorii de la Haga.

Autoritățile Ucrainei au declarat însă miercuri că vor insista ca Putin să dea socoteală.

„Greutatea de a obține informații și imunitatea lui datorată funcției nu permit trimiterea președintelui F.R. (Federației Ruse) în fața tribunale naționale” a scris pe Twitter procurorul general al Ucrainei, Andri Kostin, adăugând: „Vom căuta să folosim toate mecanismele juridice internaționale pentru a-l trimite în instanță”.

Rusia neagă că ar fi avut vreun amestec în doborârea avionului.

XS
SM
MD
LG