Linkuri accesibilitate

Putin avertizează că va riposta pe măsură, dacă Ucraina va folosi bombe cu dispersie


Vrachierul, sub pavilion turcesc, Tq Samsun, părăsește portul maritim ucrainean Odesa pe 16 iulie

Președintele rus Vladimir Putin a promis că Rusia va riposta corespunzăptor dacă Ucraina va folosi controversatele bombe cu dispersie împotriva forțelor ruse care invadează Ucraina.

El a transmis acest avertisment chiar în zilele în care acordul intermediat de ONU pentru exportul cerealelor ucrainene prin porturile Mării Negre este pe punctul să expire. Ultima navă care a primit aprobare de tranzit în temeiul acordului de export de cereale a părăsit docul pe 16 iulie. Din 27 iunie, Rusia a refuzat să înregistreze orice noi transporturi conform acordului, care urmează să expire pe 17 iulie.

Pe 14 iulie, un purtător de cuvânt al ONU a declarat că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, așteaptă un răspuns din partea lui Putin la o propunere de prelungire a acordului. Propunerea includea o ofertă de reconectare a unei subsidiare a băncii ruse Rosselkhozbank la sistemul internațional de plăți SWIFT. Putin a spus pe 15 iulie că nu a văzut propunerea.

Rusia a amenințat în mod repetat că va anula acordul, care a fost prelungit ultima dată cu două luni pe 17 mai, când a încercat să obțină o serie de concesii. Între timp, într-un interviu difuzat la televiziunea de stat rusă pe 16 iulie, Putin a criticat furnizarea de către SUA cu muniții cu dispersie Ucrainei, spunând că „ne rezervăm dreptul de a lua măsuri în oglindă” dacă astfel de arme sunt folosite împotriva forțelor ruse. Putin a negat că forțele ruse au folosit muniții cu dispersie în Ucraina, deși Kievul și agențiile de informații occidentale au stabilit că Moscova le-a folosit de la scurt timp după ce a lansat invazia masivă a Ucrainei în februarie 2022. Munițiile cu dispersie sunt interzise în peste 100 de țări din întreaga lume.

Statul Major al Ucrainei a raportat, pe 16 iulie, aproximativ 39 de lupte în ultimele 24 de ore, cele mai grele lupte fiind raportate din nou în jurul orașelor din regiunea Donețk, Bahmut, Avdiivka, Liman și Mariinka. Ucraina informează că a înregistrat succese modeste în sudul țării.

New York Times relatase cu o zi mai înainte că Kievul și-a schimbat tactica în contraofensivă pentru a reduce pierderea de armament în avans furnizat de Occident și se concentrează acum pe atacuri cu artilerie și rachete cu rază lungă. În noaptea de 15 spre 16 iulie, mai multe rachete de croazieră rusești au lovit orașul Harkov, a scris pe Telegram șeful administrației militare regionale, Oleh Sinehubov. Mai multe clădiri au fost avariate, dar nu s-au înregistrat victime. Sinehubov a mai informat, de asemenea, în legătură cu atacurile executate de artileria rusă de-a lungul liniei frontului în regiunea Harkov.

Ministerul rus al Apărării a raportat pe 16 iulie că a „respins” un atac folosind drone aeriene și maritime care se pare că a vizat flota rusă de la Marea Neagră în portul Sevastopol, în regiunea ucraineană Crimeea ocupată de ruși. RFE/RL nu poate verifica din surse independente informațiile din regiunile de lupte intense sau din zonele care se află sub ocupație rusă.

XS
SM
MD
LG