Linkuri accesibilitate

Putin, coronavirusul și drepturile omului în Rusia


Protestatari din Sankt Petersburg cu un panou pe care Vladimir Putin este înfățișat drept Leonid Brejnev
Protestatari din Sankt Petersburg cu un panou pe care Vladimir Putin este înfățișat drept Leonid Brejnev

Epidemia de coronavirus le oferă autorităților ruse un pretext mai mult sau mai puțin legitim pentru a interzice desfășurarea unor proteste împotriva modificărilor constituționale care-i vor permite lui Vladimir Putin să rămână la putere și după expirarea mandatului curent.

Acest pretext a fost invocat atât de autoritățile din Moscova, cât și din Sankt Petersburg. Totuși, protestatari singuratici sau în grupuri mici s-au făcut auziți în diferite colțuri ale Federației Ruse, cu slogane precum „Nu vrem președinte expirat” sau „Vrem schimbarea puterii, nu a Constituției”.

Putin, coronavirusul și drepturile omului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00


Reacția autorităților nu s-a lăsat așteptată. Current Time transmite că, în Sankt Petersburg, șapte activiști care vroiau să protesteze în fața Adunării Legislative au fost arestații. Unii din ei au fost reținut chiar pe drum, înainte să ajungă la protest.

În Ekaterinburg, Serghei Horojenko de la Partidul Iabloko a ieșit la protest în fața parlamentului regional, dar nu a reușit să picheteze prea mult. A fost și el dus la secția de poliție.

În Kazani, pe scările Consiliului de Stat al Tatarstanului s-au certat oponenții și susținătorii modificărilor constituționale. Între timp, în Consiliu, activistul Farit Zakiev apăra Constituția actuală: „Nu trebuie schimbată, nu trebuie atinsă. Ea nu este respectată, nu este aplicată. Scopul nostru e ca Rusia și Tatarstanul să devină state civilizate și democratice. Noi putem atinge acest țel respectând Constituția actuală. Dar schimbând-o, ne transformăm în mare Coree de Nord.”

Consiliul Tatarstanului i-a trimis o scrisoare lui Putin, însă nu despre standardele democratice, ci despre politica lingvistică a Moscovei. Pachetul de amendamente ale Constituției includ și o prevedere care poate limita statutul limbilor regionale precum tătara în favoarea limbii ruse.

TASS a transmis vineri, 13 martie, că toți membrii Federației Ruse au votat pentru modificarea Constituției. Din cei aproximativ 4000 de membri ai parlamentelor regionale, doar 70 au votat împotrivă. Cei mai mulți s-au opus în Duma orășenească a Moscovei – 11 din 45.

Daria Besedina
Daria Besedina

Printre aceștia se numără și tânăra deputată Daria Besedina. „Puterea în țara noastră de mulți ani deja e concentrată în mâinile unei grupări corupte în frunte cu președintele Putin. Ei țin poporul în frică și minciună. Toată mass media s-a transformat în instrument de propagandă: ei fură bani! Iar aparatul guvernamental e corupt de sus până jos. Putin vrea să conducă până la sfârșitul vieții și e gata să facă orice pentru a păstra puterea”.

După aprobarea de către parlamentele regionale, modificările constituționale care-i vor permite lui Vladimir Putin să candideze din nou la președinție trebuie să treacă prin Curtea Constituțională, apoi vor fi supuse unui referendum național.

XS
SM
MD
LG