Linkuri accesibilitate

Putin: Rusia a recunoscut „DNR” și „LNR” în granițele regiunilor Donețk și Luhansk


Duma de Stat a Rusiei
Duma de Stat a Rusiei

La câteva ore după decretul prin care e recunoscută independența regiunilor separatiste Donețk și Luhansk din estul Ucrainei de către Federația Rusă, oficialițile de la Moscova nu par să aibă o poziție comună cu privire la care anume sunt de fapt granițele exacte ale acestor două entități proaspăt recunoscute. Iar acest detaliu devine periculos, notează Radio Svoboda, serviciul rusesc al postului nostru de radio.

În timp ce luni seara, senatorul Andrei Klimov spunea că decretul lui Vladimir Putin vizează granițele de facto, șeful comsiei pentru relațiile cu statele CSI din Duma de Stat pentru relații cu statele CSI, Leonid Klașnikov, se refererea la granițele din 2014 ale regiunilor Donețk și Luhansk.

Prim-vicepreședinta comisiei pentru relații externe din aceeași Dumă de Stat, Svetlana Jurova, a declarat pentru RBK că independența recunoscută de Moscova are în vedere granița actuală, de facto, a „DNR” și „LNR”. „În granițele de azi. Nimeni nu intenționează să meargă mai departe, desigur”, a spus ea.

Adjunctul ministrului de externe, Andrei Rudenko, a spus că: „Rusia recunoaște DNR și LNR în hotarele în care conducerile celor două republici își exercită autoritatea și jurisdicția”.

Marți seara, președintele rus Vladimir Putin a precizat că a recunoscut independența celor două republici în baza „documentelor lor fundamentale” și ale constituțiilor - prin urmare regiunile separatiste ar include și teritorii controlate de autoritățile de la Kiev. (Radio Svoboda precizează că aceste granițe nu sunt prevăzute în așa-zisele constituții, ci în legi speciale ale „DNR” și „LNR” adoptate în 2019.) „Dar noi mizăm pe faptul că toate chestiunile controversate vor fi rezolvate de către autoritățile actuale de la Kiev și conducerile acestor republici”, a adăugat Putin.

Dacă se merge pe hotarele autoproclamatelor republici separatiste, ar urma ca orașul-port Mariopol la fel să fie încorporat de forțele pro-ruse, împreună cu multe alte localități controlate de autoritățile de la Kiev.

Luni seara, președintele rus Vladimir Putin a recunoscut independența regiunilor Luhansk și Donețk, după ce a declarat că „Ucraina nu a avut niciodată o tradiție consistentă de națiune adevărată”. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat acțiunile Rusiei ca o încălcare a suveranității și integrității teritoriale a țării sale. „Suntem pe pământul nostru. Nu ne temem de nimeni și de nimic, nu suntem datori nimănui cu nimic și nu vom da nimănui nimic. Și suntem încrezători în asta, nu mai suntem în februarie 2014, ci în februarie 2022, o altă țară, o altă armată. Același țel – pacea!”

XS
SM
MD
LG