Linkuri accesibilitate

Relațiile ruso-americane prin prisma a doi președinți


Cei doi lideri la summitul G20 din vară la Hamburg

Putin mai crede că Trump are intenția de a îmbunătați relațiile cu Rusia, dar că nu este lăsat.

Una dintre temele dezbatute la acest sfirsit de an va fi fara indoiala relatia intre presedintii Trump si Putin. Care sint cele mai recente acte ale acestei desfasurari? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Cei doi s-au întreținut telefonic, in cursul zilei de ieri. Reporturile Trump-Putin sint controversate, in conditiile in care cele doua tari au relatii tensionate, in timp ce liderii sint inca intr-o prelungita luna de miere. Fireste că cei care urmaresc investigatia lui Robert Mueller, cu privire la amestecul Rusiei in alegerile americane si posibile legaturi ale membrilor echipei de campanie a lui Trump cu Moscova, spera că de acolo vor veni clarificari. Este posibil.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00

Pe de alta parte, însă, a trecut de-acum peste un an de la alegeri si ceea ce stim pina acum este doar ca Putin a incercat sa influenteze scrutinul – asa spun agentiile americane de informatii, dar nu si presedintele Statelor Unite – si că ar fi făcut-o pentru ca nu si-o dorea la Casa Alba pe Hillary Clinton, despre care credea ca a incercat sa-i submineze puterea in Rusia si in general, din dorinta de a destabiliza America, marșînd, ca si Trump, pe slabiciunile si diviziunile tarii.

Fireste că toate astea sint importante, dar dovezi clare de legaturi între cei din echipa de campanie a lui Trump si Rusia inca nu au apărut.

Daca speculăm, ceea ce e devreme sa facem, că nici nu o să apară, atunci singura explicatie a simpatiei lui Trump pentru Putin poate sa stea – oricit de diferite sint cele doua tari – in compatibilitatea celor doi lideri.

Putin este un conducator autocrat, căruia nu-i sta mare lucru in cale, daca isi doreste ceva in Rusia. Instinctele lui Trump îl duc in aceasi directie, asa si-a condus si conglomeratul economic, doar ca sistemul ii rezista, ceea ce probabil, e frustrant. Si de aici si admiratia pentru Putin, pe care-l vede ca un lider, care a reusit sa acumuleze tipul de putere pe care un lider este indreptatit sa-l aiba pentru a-si pune in aplicare programul.

Ieri, cei doi au vorbit despre Corea de Nord si alte focare de criza, in special. Dar pe durata conversatiei Donald Trump i-a multumit lui Vladimir Putin pentru ca acesta a laudat performantele economiei americane. In declaratia de presa a Casei Albe se arata „Președintele Trump i-a multumit presedintelui Putin pentru ca a vorbit despre performantele economice bune din America, in timpul conferintei sale de presa anuale”.

Este o formulare care, tinind cont de contextul international si rolul Rusiei, de multe ori nefast, este cel putin neobisnuita si fara indoiala cauzata de ceea ce Trump considera tratamentul inechitabil pe care i-l administreaza o mare parte a presei americane.

Anterior, la conferinta sa de presa, Putin spusese „Uitati-va cum reacționeaza piețele, ele cresc. Asta arată încredere în economia americana. Cu tot respectul cuvenit inamicilor lui Trump, acestea sînt realități obiective” – a aratat Putin care mai crede si ca Trump are intentia de a imbunătați relațiile cu Rusia, dar că nu este lăsat.

Cu referire la Corea de Nord, Putin a elogiat faptul ca Statele Unite inteleg situatia, dar a facut apel la toate partile sa nu o agraveze.

XS
SM
MD
LG