Linkuri accesibilitate

Kremlinul spune că Putin a vizitat regiunile ucrainene ocupate


Captură dintr-un clip video difuzat de televiziunea rusă pe 18 aprilie 2023. Kremlinul spune că Putin a vizitat cartierul general al trupelor rusești care luptă în Ucraina
Captură dintr-un clip video difuzat de televiziunea rusă pe 18 aprilie 2023. Kremlinul spune că Putin a vizitat cartierul general al trupelor rusești care luptă în Ucraina

Kremlinul a anunțat că președintele Vladimir Putin a vizitat cartierele generale militare rusești din regiunile ucrainene parțial ocupate Herson și Luhansk.

„Președintele efectuează inspecții la cartierele generale militare și primește la fața locului informații actuale de primă mână despre progresele înregistrate în cadrul operațiunii militare speciale", a declarat jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, folosind sintagma inventată de Moscova pentru a descrie invazia sa neprovocată în Ucraina.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat pe Twitter că Putin face un tur al „teritoriilor ocupate și ruinate pentru a se bucura pentru ultima oară de crimele slugilor sale”.

Kremlinul a publicat, de asemenea, imagini care, după cum se presupune, îl arată pe Putin primind rapoarte de la comandanții militari din partea controlată de Rusia din Herson, înainte de a călători cu elicopterul la sediul Gărzii Naționale Ruse din regiunea Luhansk.

În septembrie, Kremlinul a anunțat că regiunile ucrainene Herson, Luhansk, Donețk și Zaporojie sunt anexate la Rusia, în urma a ceea ce a fost considerat, în general, ca fiind referendumuri false. Cu toate acestea Moscova controlează doar parțial aceste regiuni.

Imaginile difuzate de Kremlin cu vizita lui Putin în regiunile anexate nu au putut fi verificate în mod independent.

Biroul de presă al Kremlinului a declarat inițial că Putin i-a felicitat pe militari cu ocazia Paștelui ortodox, sărbătorit pe 16 aprilie, și le-a oferit copii ale unor icoane religioase, dar ulterior a precizat că deplasarea a avut loc pe 17 aprilie.

„Ieri a avut loc vizita”, le-a spus Peskov jurnaliștilor pe 18 aprilie. „E adevărat, președintele a spus, când a dăruit icoana, că serbăm Paștele. De fapt Paștele nostru durează 40 de zile și continuăm să-l sărbătorim, acum suntem în săptămâna Paștelui".

Pe frontul de luptă, forțele rusești au folosit avioane pentru a lansa atacuri asupra pozițiilor ucrainene din estul regiunii Donețk, a declarat armata ucraineană la 18 aprilie.

Bombardamentele nediscriminatorii asupra orașelor Luhansk și Herson au ucis mai mulți civili și au provocat pagube importante la nivelul infrastructurii, potrivit oficialilor regionali.

Bătălia pentru Bahmut continuă

Trupele ruse au folosit aviația operativ-tactică și de atac în încercările sale de a avansa asupra orașelor Liman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka din Donețk, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în raportul său zilnic.

În ultimele 24 de ore, armata ucraineană a respins peste 70 de atacuri inamice asupra orașelor Bahmut și Mariinka, care rămân în epicentrul ostilităților, au mai sapus comandanții armatei ucrainene.

Bătălia de luni de zile pentru Bahmut, în special, s-a transformat într-una dintre cele mai sângeroase încleștări din timpul invaziei Rusiei în Ucraina, ambele tabere suferind, se pare, pierderi grele.

În regiunea Luhansk, bombardamentele rusești au ucis cel puțin trei persoane și au rănit una în satul Novoiehorivka, a declarat șeful administrației militare regionale, Artem Lisohor, pe 18 aprilie. Lisohor a adăugat că, în ultimele zile, forțele ruse au folosit în mod continuu avioane pentru a bombarda așezările eliberate din zonă.

În regiunea Herson, o persoană a fost ucisă și alte câteva au fost rănite de bombardamentele rusești, potrivit lui Oleh Prokudin, șeful administrației militare regionale

XS
SM
MD
LG