Linkuri accesibilitate

Râul Răut a ajuns într-o stare dramatică | Moldova poate rămâne fără uleiul „Floris”


Râul Răut văzut în preajma unei mini-hidrocentrale lângă satul Brânzenii Noi, raionul Telenești, 1 aprilie 2022

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene

 • Din râul Bogdanca din satul Alexăndreni, raionul Edineț, a rămas mai mult nămol decât apă. Astfel ilustrează portalul Jurnal.md consecințele caniculei și lipsei îndelungate a precipitațiilor asupra râurilor din Moldova. Portalul scrie că râurile „sunt profund afectate”, iar din unele mai mici a rămas doar stuful. Cea mai gravă situație se atestă pe râul Răut, care, pe anumite porțiuni, a ajuns într-o stare dramatică, acesta pierzând aproape 40 la sută din debit.
 • Despre ploaia torențială și grindina căzută, marți seara, la Chișinău și care a făcut ravagii, scriu mai multe portaluri. În sectoarele Ciocana și Rîșcani au fost doborâți mai mulți copaci, unii fiind smulși din rădăcini, au fost spălate străzi de ape, acoperișuri luate de vânt și cabluri doborâte la pământ - descrie situația Replica Media. Iar Agora notează că precipitațiile puternice au cauzat mai multe pagube în Chișinău, fiind avariate mai multe mașini. Circulația transportului electric a fost paralizat, iar mai multe blocuri de locuit s-au pomenit cu subsolurile inundate. Portalul raportează despre mai multe pagube în sectoarele Rîșcani și Poșta Veche.
 • Ex-președintele Igor Dodon urmează să ajungă în fața magistraților, fiind acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu. Portalul Ziarului de Gardă scrie despre finalizarea urmăririi penale a lui Dodon în dosarul „Energocom”, în care acesta este acuzat că, între 2008 și 2009, ar fi prejudiciat statul în proporții deosebit de mari cu 12 milioane de dolari într-un contract de achiziție a energiei electrice. Acești bani ar fi fost transferați pe conturile unor companii off-shore.
 • „Moldova poate rămâne fără uleiul Floris: cea mai mare fabrică își poate sista activitatea”, titrează Mold-Street. Portalul scrie că grupul Trans-Oil nu ar mai putea subvenționa prețul uleiului de floarea soarelui, amenințând cu stoparea activității întreprinderii din Bălți. Asta s-ar putea întâmpla dacă autoritățile nu vor anula decizia de la sfârșitul lunii mai prin care exportul de ulei nu beneficiază de rambursarea TVA, potrivit managerului financiar al Grupului Trans Oil, Vitalie Butnaru. Acesta a spus că o decizie anterioară a autorităților „naționalizează aproape 11% din veniturile uzinei din vânzări”.
 • Roada de sfeclă de zahăr din acest an va fi cea mai mică din ultimii zece ani, scrie portalul postului TV8. În anul 2022, roada medie de sfeclă de zahăr pe țară, va constitui între 190 și 220 de tone la hectar, în timp ce recolta medie de rădăcini dulci, în ultimii 10 ani, a constituit 340 de tone la hectar.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

 • Știrea că în R. Moldova a fost înregistrat primul caz de variola maimuței este una dintre cele mai populare pe Facebook-ul moldovean, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle. (Craud Tăngl). Este vorba despre cazul de variola maimuței confirmat la un cetățean străin venit în R. Moldova în interes de serviciu din Statele Unite.
 • A atras atenția și știrea Europei Libere despre faptul că ONU cere acces pentru inspectorii internaționali la centrala nucleară din Zaporojie, după ce aceasta a fost atacată din nou, Rusia și Ucraina acuzându-se reciproc de bombardarea celei mai mari centrale atomice din Europa în weekend.
 • Pe Instagram-ul moldovean, cea mai accesată, în ultimele ore, este știrea despre apariția unui nou focar de pestă porcină africană la porci domestici din satul Chișcăreni, raionul Sîngerei.
 • De popularitate se bucură și știrea despre declarația vicepremierului Andrei Spînu că Aeroportul de la Mărculești ar putea deveni funcțional.

 • 16x9 Image

  Eugen Urușciuc

  Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG