Linkuri accesibilitate

Răfuială politică sau act de justiție? Acuze de antisemitism în Congresul SUA


Deputata democrată de Minnesota, Ilhan Omar
Deputata democrată de Minnesota, Ilhan Omar

Deputata democrată de Minnesota, Ilhan Omar, a fost exclusă din Comisia pentru Relații Internaționale a Camerei Reprentantanților, controlată acum de republicani.

Membrii republicani și-au anunțat de mult intenția de a o exclude pe Omar pentru ceea ce consideră „remarci repetate antisemite și anti-americane”.

Răfuială politică sau act de justiție? Acuze de antisemitism în Congresul SUA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:45 0:00
Link direct

Rezoluția adoptată o acuză pe deputată de antisemitism, inclusiv declarații care sugerau că aliații Israelului în Congres sunt motivați de bani, nu de principii. Rezoluția o admonstează pe Omar pentru critici la adresa Israelului și compararea unor acțiuni americane, cu cele ale grupărilor teroriste. Ulterior ea a clarificat afirmațiile respective, spunând că nu a pus pe același plan organizații teroriste cu state democratice cu sisteme juridice stabile și credibile.

Liderul minorității democrate, Hakeem Jeffries a arătat că Omar a făcut greșeli, dar că excluderea ei este din răzbunare, pentru situații în care democrații au exclus din comisii, persoane considerate ca având vederi și luări de poziție extremiste.

Omar, care este refugiată din Somalia este una dintre puținele femei musulmane, membre în Congres. De-a lungul timpului ea a primit amenințări, chiar cu moartea pentru pozițiile sale. Ea a spus că aceste amenințări se înmulțesc și capătă accente mai grave, ori de câte ori republicanii o vizează, așa cum se întâmplă acum. „Pot continua să mă amenințe, dar nu mă vor opri să lupt pentru o lume mai dreaptă” – a spus Ilhan Omar. „Cine se poate considera american? Ce opinii contează ca fiind americane? Despre asta e vorba în actuala discuție. Există ideea că, dacă ești imigrant, devii suspect. Sau dacă provii dintr-o anumită parte a lumii, sau ai o anumită culoare, sau ești musulman” – a spus în apărarea sa, deputata de Minnesota.

Inițial, excluderea lui Omar a avut oponenți în Partidul Republican, dar conducerea din Cameră a insistat că nu ar fi vorba despre răzbunare ci că decizia are la bază ceea ce Omar a spus de-a lungul anilor. Unii dintre cei care s-au opus inițial au sprijinit conducerea republicană după ce au primit garanții că, în viitor, procedurile care duc la excludere vor fi mai clare și judicioase.

Referindu-se la excluderi anterioare făcute când controlau Camera, democratul Jim McGovern a spus „Deputata Omar nu a postat un video în care pretinde că ucide un alt membru în Congres. Nu s-a pronunțat niciodată pentru împușcarea președintelui Camerei Reprezentanților. Astea sunt lucruri pe care republicanii le-au făcut și le-au spus”.

XS
SM
MD
LG